dinsdag, juli 10, 2007

Ste Amelberga

Vandaag 10 juli zijn we zoals ieder jaar gewekt door de massa's voorbijkomende paarden. Het is weer de jaarlijkse ommegang, en er zullen weer om en bij de driehonderd paarden door Mater stappen, draven,lopen (er wordt drie keer rond gegaan, telkens in een andere stap).
Iedereen die ook maar iets met Mater te zien heeft is die dag te Mater, of probeert dat toch te zijn.
Het is de Materse Hoogdag !
Reeds vorige week werden wij van huis tot huis uitgenodigt tot het feest door de nar, de trommel en het fluitje. Die drie vrijwilligers stappen heel Mater af (98 km banen en weggetjes !) om iedereen uit te nodigen.
Daarbij bieden ze ook het bedevaartsvaantje aan, wat door iedereen gekocht wordt en een vrolijk vaantje is. Het is ruitvormig, met een afbeelding van de heilige. Twee prentjes worden op een stokje gekleefd, zodat de twee zijden de heilige tonen, en aan de drie vrije hoeken wordt een pluimpje gekleefd, de onderst hoek zit op een stok gekleefd, zodat je ook met het vaantje zou kunnen wuiven. Ook alle ruiters op de ommegang dragen fier hun vaantje mee!
Na de ommegang is er een plechtige hoogmis, druk bijgewoond door alle oude dametjes (ik zag er nooit jongvolk uit de kerk komen - mijn excuses als ik de godsvrucht hier tekort doe)Maar bijna iedereen begint na de ommegang der paarden aan zijn ommegang, van alle café's en cafeetjes van Mater... Rond 16 uur komen de eersten dan al naar huis om te noenmalen...Met veel ambiance bij de vrouwen (alleen bij diegenen die niet mee de ommegang deden, want de meesten doe ook mee...
Het is nog een echt volksfeest, en een eeeeeeeeeeeeeeeeeeeuwenoude traditie, die zeker niet verloren mag en kan gaan!
Het is dan ook geen wonder dat trommel en fluitje en de nar uitgenodigd werden door de verenigde staten van Amerika bij het tweehonderd jarig bestaan. Ze nodigden al de oudste tradities uit de oude thuislanden uit, dus ook trommel en fluitje...

Het feest begon eigenlijk al gisterenavond, met de inhaling van de Nar, trommel en Fluitje, die na hun driedaagse taak weer aan de parochiekerk verschijnen. Er klinken luide kanonschoten en het muziek speelt ook een deuntje, en de echte beginnen dan al hunne ommegang van de herbergen. Ooit heb ik meegemaakt dat ze Louis uit zijn bed moesten halen, hij was zijn auto "vergeten" midden op de straat voor de kerk, bijna kon de ommegang niet doorgaan. Louis vertelde dat hij 's nachts dat "ding" overal gezocht had, maar niet gevonden...Kan gebeuren in de beste gezinnen hé?
Ik had die avond bijna heel de avond voor niet gedronken, Louis Roman, de brouwer trakteerde...

Nu kan ik dat helaas ook niet meer, niet de drank mis ik, wel de ambiance en het proberen tellen van de paarden... Gelukkig krijgen we steeds het juiste aantal van de inschrijver, anders zouden we het nooit zeker weten.

Als je ooit 10 juli in Mater wilt meemaken, dan moet je wel reeds om 8uur aan het kerkplein staan, en je wagen zo goed en zo veilig mogelijk parkeren buiten het parcours, want vergeet niet dat al die paarden ook via die invalswegen en weggetjes moeten komen, en erger nog ook weer weg moeten, nadat ze behoorlijk van den Oudenaardsen bruinen hebben genoten...Maar doe het toch maar, het is echt de moeite !

Toen de huidige pastoor hier op de parochie kwam, poogde hij dat af te schaffen...Hij is amper ontsnapt aan de volkswoede, en doet nu braafjes zijn plicht, zegent de paarden en doet de speciale hoogmis...Het geloof is weer gered.

Gisteren heb ik 3 keer mijn camionette laten laden, bomvol met verhuis door Veerle en Frederik. Telkens werd ook Veerles auto vol geladen en ze gingen na mij nog één keer. Vandaag gaan ze alle goederen aan de kant zetten, en morgen zal ik vermoedelijk weer enkele keren moeten rijden... Het huis raakt stilaan leeg, en dat hier in Mater stilaan vol.

Als ik denk op Jan, die ik al 5 of 6 keer heb weten verhuizen (Bart is een vriend van hem en gaat telkens helpen, zo weet ik dat)dan rijzen mijn haren ten berge !
Het verwondert mij geenszins dat zij al meubels hebben gehad die niet meer samen te steken waren, en mochten afgevoerd worden !

Enfin, het zal ook wel passeren! Ik vraag mij af wat ze zullen doen met het huis van tanteke, daar staan duizenden postuurkes en honderden soorten bierglazen op een verhuis te wachten... Leuk zal dat worden ! Ik ben benieuwd of er zelfs ook maar één opkoper zal zijn die het WIL leeghalen...

Ik ga stoppen, tot de volgende ?

Geen opmerkingen: