donderdag, juli 12, 2007

Herfststssssssssssssssssttt

In mijn tuin staat onder meer een klimplant met trompetvormige rood-gele bloemen. Als deze plant bloeit weet ik dat de herfst er is. De plant bloeit nu!
In de tuin van mijn buur Rob staat een lijsterbes. Lijsterbessen dragen in de herfst hele trossen rode bessen, die een prima wintervoer zijn voor de vogels. De bessen zijn nu rood en rijp.
Kortom we zijn héél zeker in de herfst!
En dan vertellen die kluivers ons hele dagen over de opwarming van onze planeet. Het is de eerste keer dat ik in juli mijn chauffage moet aanleggen!
Gisteren waren de bladeren van mijn linde nog van dat lichte groen, met een tikkeltje geel van de onvolwassenheid er in, nu bereiden ze zich blijkbaar al voor op het bruin worden en afvallen. Hun groen is niet meer fris, maar oud, donkergroen.
Herfst verdomme!
en 't is nog geeneens zomer geweest !

Weten ze dan niet dat ik een hekel heb aan herfst en winter ! Of is het daarom dat ze het doen?

Is mijn liefde voor de natuur een liefde in één richting? Wordt ik beantwoordt met haat? (en de bijhorende kou?)
Of is het zo dat ik het slachtoffer ben van natuuronminnende massa stadsnerds?
Tedju, dat is nie serieus hé ! Ik hou van zon en warmte, van hel blauwe luchten en gekwinkeleer om 4 uur 's morgens!!

Ik ga er over stoppen, maar het is erg!

Gisteravond, plots twee ambulances in onze straat, een mug en een gewone. Op een mum van tijd stond de straat vol met nieuwsgierigen. "'tIs bij Ireneke" Ze bleven heel lang binnen in huis, en onder tussen werden er druk pronestieken gemaakt over haar toestand... Toen ze later buitenkwamen bleek het niet Irene te zijn, maar haar oudste zuster die op bezoek was, was van de trappen gevallen...Irene is in de tachtig, haar oudste zuster ??? Enfin zeker geen ouderdom om van de trap te tuimelen.

Die MUG doet mij en Anny telkens weer denken aan die mug die om Koen kwam... Het duurde gisterenavond weer een tijdje voor ik insliep...

Vandaag is Martine jarig! Ik mag niet zeggen hoe jong ze is, want ze is op de leeftijd waarop dames liever niet meer weten dat er een jaartje bij komt. Maar het is toch fantastisch dat we er nog zijn? Het is groots dat wij zoveel mogen en kunnen ervaren! Honderd jaar geleden was de gemiddelde leeftijd lager dan wij nu al "oud" zijn, en we voelen ons nog lang niet oud!

We moeten nog niet zo ver achteruit gaan ! In onze jeugdjaren waren de oude mensen werkelijk oud, krom gebogen, gerimpeld en slecht ter been...Nu praat je tegen een wielertoerist die de weg vraagt, een man van een jaar of vijftig denk je, en dan blijkt hij in de zeventig te zijn !!! En hij is geen uitzondering, de mensen zien er veel beter uit dan vroeger. Zelfs in de home bij tanteke, zien de mensen er niet zo oud uit als onze grootouders vroeger! Er is daar een dame van meer dan 100,103 als ik het goed heb, en buiten het feit dat ze in een rolstoel zit, ziet ze er nog altijd héél goed uit, ik zou zeggen zoals wij ons een zeventig-jarige voorstellen, want onze voorstelling is nog hoofdzakelijk gebaseerd op vroeger, op de inprenting uit onze jeugd. Dus Martine, proficiat, en profiteer van het leven, er zijn geen oude mensen meer, dus jij bent nog piepjong, en hebt nog het leven voor je!

Zo is het toch? Gisteren zag ik in de apotheek Robert van Lierde uit Horebeke, bleek dat hij ondertussen al zeventig jaar oud was...Hij is wat grijzer dan vroeger, maar voor de rest is hij nog steeds de Robert van vroeger. Ik heb soms de indruk dat de mensen zich zelf wat verwonderen over hun leeftijd in jaren...wellicht ook omdat zij niet voldoen aan het beeld in hun gedachten van een mens van die ouderdom?

Wij leven wat dat betreft, in een grandioze tijd! Misschien dat de generatie achter ons nog langer goed zal blijven en nog langer van het leven zal kunnen genieten...en dan denk je dat er misschien toch iets in zit dat men toch wat langer zal moeten werken dan nu... Niet dat de periode van genieten moet beknot worden, maar gewoon omdat het aantal "genieters" te hoog zal worden om draagbaar te blijven voor degenen die nog werken. We leven immers niet met het pensioen dat wij spaarden, maar met het geld dat de werkenden inbrengen voor de huidige gepensioneerden...

Tja, de man die dat ooit zal moeten invoeren zal vervloekt worden dat het niet schoon meer is, maar ik denk dat het ooit onafwendbaar zal worden, dank zij de stijgende levensduur...Tenzij dat fenomeen niet blijvend zou zijn...

Pessimist? Nee, niet echt, maar ik heb de indruk dat alles in de wereld werkt met de beweging van een slinger aan een klok...we gaan steeds van het ene uiterste naar het andere... Heb je gisteren gehoord dat de jeugd bezig is te evolueren naar een meer strengere educatie??? De huidige generatie heeft de jeugd heel erg los gekweekt, maar de vruchten daarvan neigen alweer naar de andere kant toe...En zo gaat het steeds, en naar mijn gevoel in alles...

Ik heb dus hoop dat binnenkort de jaren met herfsten in juli weer zullen wijken voor jaren met herfsten in december...

tot de volgende ?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Bedankt voor de verjaardagswensen en ook voor het digitale kaartje
Martine

Anoniem zei

ook een dikke proficiat martine,

toontje,
ter overweging
1. we worden ouder omdat we vroeger stoppen met werken en dus niet gekreveerd raken.
2.we moeten niet langer werken
met de moderne technologie doen we in 1 dag waar we vroeger soms 1 maand voor nodig hadden.
dus onze welvaart groeit dank zij de technologie
3.we worden ook steeds rijker ( de banken toch)
dus daar afromen ipv mensen langer af te peigeren.
4.we worden ook ouder dank zij de medische vooruitgang.
25 jaar geleden was een overbrugging uitzonderlijk.
of een nieuwe heup...
die waren daar allemaal van tussen , nu is meer dan 1/4 van de gepensioneerden ouder dan 80
ware die technologie er niet ...
5.wat kan de babyboomgeneratie er aan doen dat hun ouders zich inhielden tijdens den oorlog en daarna hun schade inhaalden?
die generatie is altijd de sigaar.
*streng opgevoed maar hun kinderen zeggen tegen hen wat wij niet tegen onze ouders durven zeggen.
*de gouden jaren 60 , was voorbij en sedert hun 'start"' in het leven : crisis, werkloosheid,...
dure intersten voor een bouwgrond,...
*arbeidsduurvermindering= verhoogde stress, ....
*extra steun voor uithuizige kinderen,
*en nu nog langer werken tewijl dat jonge volkje nog niet aan den bak komt (of niet wil werken)

ik begin precies ook blogkriebels te krijgen

so long