donderdag, mei 10, 2007

winkelen (2)

Vanmorgen zijn we gaan winkelen, om onze wekelijkse boodschappen, en om de wagen te laten wassen...Maar Picobello was dicht, dus gaan we met een ongewassen auto naar het communiefeest van Ewoud. Zelf de auto wassen kan ik niet, en Anny met haar schouder mag het van mij niet doen.

Het weer is belabberd...en het ziet er niet naar uit dat het snel zal veranderen. Dus met mijn bijverschijnselen zal het ook niet direct verbeteren.

Het gekke is dat we allemaal een herinnering hebben aan vroeger, waar niet alleen het leven veel beter was, maar ook het weer was beter. De zomers waren nog echte zomers, en de winters waren nog echte winters...Als je echter naar de cijfers van het weer in die tijd gaat kijken, dan was het zeker niet beter, met één uitzondering, de winters waren een stuk meer winterachtig dan nu...Maar je ziet ook dat die zogezegde weersverandering helemaal niet zo plots is als ze ons nu willen doen geloven. In tegendeel, ik kan me, vooral gebaseerd op de cijfers van de winterse temperaturen gezien, niet ontdoen van de indruk dat de "plotse" opwarming heel geleidelijk is gegaan. Maar een feit blijft, ons geheugen is een onbetrouwbaar ding ! En voortgaande op de opmerkingen van mijn zussen, is mijn geheugen ook op het gebied van andere dingen niet altijd 100%...Of het hunne ??? Wellicht alle twee wat. Eigenlijk moeten we daar gelukkig voor zijn, want de kleuring van ons geheugen is bijna altijd een betere versie dan wat wellicht de werkelijkheid was, zie maar naar de herinneringen over het weer, en dat is makkelijk te controleren.

Dus, maak je niet ongerust! Het is een van de manieren om je zelf gelukkig te maken, een manier waar je niets voor moet doen, een manier die bijna ingebouwd is in je denksysteem...

Geluk, is dus geen vaststaand iets, het is een manier van verwerken van herinneringen en ervaringen, niet alleen in het verleden, ook in het heden... In het begin dat Anny en ik gehuwd waren, hadden we het helemaal niet breed... Een tv kon er niet af, dus konden we twee dingen doen: of zitten klagen hoe erg het was om geen tv te hebben, of onszelf overtuigen dat we best zonder tv konden, dat tv eigenlijk een negatief ding was...En dat laatste deden we, tot we ons makkelijk een tv konden veroorloven, en we deden het met volle overtuiging. Ik heb geglimlacht toen bij Bart, in het begin van hun huwelijk, toen ze spaarden dat het kraakte om aan een huis te geraken, zij ook geen tv moesten hebben, dat was een negatief ding...En enkele jaren later was ook bij hen dat verderfelijke ding plots in huis...Eigenlijk heb je het nodig, want in de kinderen hun klas praten ze over bepaalde programma's... Ik dacht bij me zelf: waar heb ik dat nog gehoord ??? --bij mezelf natuurlijk--

En dat is precies wat geluk eigenlijk is ! Het leven dat je hebt niet alleen aanvaarden, maar zelfs verheffen tot iets hogers, tot iets met meerwaarde.
Zelfs in mijn ziek zijn doe ik dat, ik aanvaard dat, en maak er het beste van. Ik heb een gloeiende hekel aan mensen die zich neerleggen bij hun ziekte, en zichzelf voortdurend beklagen. Je moet vechten, en je niet neerleggen bij de situatie ! Ik weet dat ik niet kan genezen, dat mijn situatie altijd maar verder zal evolueren in een negatieve richting, maar het helpt mij niet en niemand dat ik daarover zou zitten jeremiaden en dat ik mij daar bij zou neerleggen.
In tegendeel, mijn overtuiging én mijn ervaring is dat het beter gaat als je weg denkt van je ziekte, van je pijn. Ook voor de anderen is het niet plezant als je bij iemand op bezoek gaat en ze zitten heel de tijd bezig over hun miserie. Nog eens, je bouwt je geluk zelf ! Zelfs in de slechtste situatie !

Ik ga stoppen, het eten is klaar...tot de volgende ?

Geen opmerkingen: