maandag, mei 14, 2007

klapstoeltje

= een stoeltje waar je uren kunt over klappen
= een stoeltje dat zelfs het klappen niet waard is
= een stoeltje dat dient om dicht te klappen, en niet om op te zitten...

In de kerk te Lierde waren er 44 plechtige communicanten... Men had plaatsen voorzien voor de gezinsleden (en niemand anders dan de werkelijke in het gezin levenden) in de middenbeuk van de kerk. Er waren plaatsen voorzien voor de meters en de peters, vooraan in de zijbeuk rechts en vooraan in de middenbeuk rechts. Peters en meters zaten zo dicht bij het gebeuren, omdat ze "makkelijk" naar voor konden treden om hun zware hand op de tere schouders van het communicantje te leggen tijdens de zalving...

De laatste twee rijen van de peters en meters in de zijbeuk rechts (met het gezicht naar het altaar dat bijna midden in de kerk stond - de communicanten zaten helemaal voorin, waar vroeger (in de goeie ouwe tijd) het altaar pleegde te staan, nu die twee laatste rijen peters en meters dus, zaten op klapstoeltjes...met nadruk op tjes.Ik vermoed dat het in Japan of andere contreien die gekend zijn voor kleine mensen, dus ook pygmeeën kan, deze stoeltjes normaal zouden genoemd geworden geweest kunnen zijn. Hier zijn het dus pietepeuterige stoeltjes, KLAPstoeltjes.
Ik had geluk, ik zat op een van die minuscule mens-erger-je-niet-stoeltjes. 2 uur !

Gelukkig was het feest nadien goed...en ik heb het uitgehouden tot rond 17 à 17.30 uur ongeveer. Vannacht was het weer een nacht vol leesgenot.

Voor de dames onder mijn lezers, er waren géén witte plechtige communiekleedjes te bespeuren. Met uitzondering van 1 meisje met een nogal erg speciaal crèmekleurig kleed, waren alle kinderen in mooie, nette en vooral verder bruikbare kleren. Joepie! Er waren nog twee mannekes kleiner dan Ewoud, maar bij de meisjes zaten er die heel geschikt waren om mee te gaan vissen. Als hengels...zo lang ! Gek dat er geen een zo'n lange jongen bij zat. Is dat overal zo? Krijgen wij een generatie van reuzinnen op ons teljoor geschoven? Of komt alles nog goed in de komende jaren? Ik hoop van wel, want als die meisjes zo blijven groeien, dan gaan we misschien heel veel baskettende dames hebben, maar weinig mooie vrouwen (Maar misschien evalueert de smaak tegen dan nog eens en moeten alle vrouwen minstens tweemetertien zijn om mooi te zijn.)
We hebben de smaken al enkele keren weten veranderen. Toen ik nog jong was, waren de modellen mooie dames met alles er op en eraan wat er op en er aan hoorde... Nadien kwam Twiggy, een soortement panlat(de foto's van Biafra maar dan in 't wit), die een brochke moest opspelden om te weten waar de voorkant zat, en plots moesten alle vrouwen hyperslank zijn. Sinds enkele jaren mochten ze weer borsten hebben (joepie), en nu zie je een tendens komen dat ze weer wat meer dan vel en beenderen mogen hebben, en warempel weer op vrouwen beginnen te gelijken. Ja, ik weet het, ik ben van de ouden tak, maar je kunt niet ontkennen dat de evolutie bezig is, zoals ik u zeg ! Gelukkig maar, het is niet alleen veel mooier, maar het is zeker ook veel gezonder ! Het moeten (mogen) geen Rubensiaanse dames te worden, maar een vrouw hoort rondingen te hebben, en vooral heupen. Mijn grootvader zaliger drukte dat zeer plastisch uit, het moeten goeie kweekmoeren zijn... En hij had gelijk, of vind je het normaal dat er nu bijna meer geboorten gebeuren met een keizersnede dan op de natuurlijke wijze ??? Ik heb helemaal niet de bedoeling of de verwachting dat de dames alleen maar moeten dienen "voor de kweek", verre van, maar de voortplanting is nu eenmaal een zaak van de vrouwen, dus is het ook normaal dat ze een lichamelijke bouw hebben die daarvoor geschikt is, of niet ?

Nu, ik ben dus niet geschikt om op kleine vouwstoetjes te zitten, zeker niet gedurende enkele uren...Mijn bouw is daarvoor niet geschikt...ook niet om kinderen te baren trouwens...

Voila, genoeg voor vandaag...tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

toontjer,
ik snap het niet.
brave meisjes komen in de hemel , stoute overal!
waarom vroeg je je geen andere stoel?
typisch vakbond denk ik , voor een andere zouden we van ons oren maken maar voor onszelf, ho ho...
en voor het estetische van de rijen als er een andere stoel in staat zou jij toch ook wel een uitleg weten te verzinnen?
ik heb ook de naam dat ik lomp ben ( en dat is inderdaad zo) maar het voordeel is dat men wel rekening met je houdt,
dat is nu het voordeel van de jeugd zie,
ze zeggen direcht als het hun niet aanstaat, en dat is een positieve evolutie vind ik,
wordt dus terug jong met de huidige mentaliteit...

so long
luc