maandag, april 09, 2007

Tweede paasdag

Toen wij deze voormiddag op de terugweg van de tweede openlucht-rommelmarkt van dit jaar onder de autosnelweg reden te Erpe Mere, zagen wij daar stilstaand verkeer in de richting van de kust. Wij dachten al: "je moet goesting hebben om daar zo in die file te staan om wat in 't zand te gaan zitten"...Maar een klein minuutje later hoorden we op de autoradio op RDS melden dat er een ongeval was te Erpe... Dus, misschien valt het nog wel mee met die file.
Tussen haakjes, RDS is een systeem die je toelaat steeds de verkeersberichten te ontvangen, om het even opwelke post (of zelfs cd) je luistert...Maar wat beduiden die letters ???R D en S ????
Soms is het een voordeel, maar veelal is het een verdomd ambetant ding. Je zit dan op die verkavelingsbaantjes naar de visvijver te Wannegem, en ze alarmeren je dat er in Luik stilstaand verkeer is???? Het interesseert je geen bal wat er in luik gebeurt op dat moment, en bovendien vraag je jezelf af wat in hemelsnaam stilstaand verkeer wel mag zijn ???? Als het verkeer is, hoe kan het dan stilstaan? En als het stistaat, wat is er dan voor verkeer ???

Goed, ik weet het, ik ben weer aan 't zagen...maar soms vind ik dat prettig !

Er moet hier ergens in de omgeving weer een uitstap zijn voor oude "trekteurs", we zagen er verschillende op de weg, en er waren er echt héél oude bij, zelfs eentje op gas !
En hier aan mijn raam snorren er honderden (echt !) mot's voorbij. Ik heb het je al gezegd dat er naast wielerterroristen ook veel motards hier komen sight-seeën ... Maar gelukkig zijn die veel minder gevaarlijk om naast, voor of achter je te hebben in het verkeer. Misschien geloven de mensen die niet uit deze regio zijn, niet wat de fietsers zich hier allemaal permitteren ! Ik was enkele weken terug dan ook een beetje blij dat Robert er ook eens achter gereden had en vloekte op die benden. Mocht de politie hier eens de wetgeving doen naleven aan de wielrijders, dan hebben ze per weekend zeker duizenden boetes uitgeschreven ! Maar jan het gebeurt niet, men laat het oogluikend toe, en de misbruiken nemen dan ook hand over hand toe ! Vanmorgen was er zelfs eentje (1) die weigerde aan de kant van de baan te rijden, en honderden meters gewoon in het midden van de baan bleef pedaleren. Het was pas op het ogenblik dat de baan breder werd, dat we voorbij konden... En dan zie je in je spiegel nog net dat middenvingertje omhoog gaan...
Wie hier als autobestuurder zijn ziel niet in lijdzaamheid bezit, zal het in het weekend wel leren!

Ik heb vroeger gewandeld, zowel alleen als in clubverband, ik heb gejogd, en ik heb zelfs nu en dan een uitstapje gedaan per fiets. . . Maar ik heb altijd geprobeerd om zo weinig mogelijk hinder bij te brengen aan de andere weggebruikers...Waarom doen ze dat hier niet ?

In de regio Zwalm hebben ze, met de nieuwe burgemeester, voor het eerst her en der vuilnisbakken gezet langs de baan, zowat om de 2-300 meter !, overal waar de Ronde van Vlaanderen passeerde, om de vele kijkers de kans te geven hun vuilnis, blikjes en papiertjes en dergelijke in te werpen... Je moet echt eens zien hoeveel blikjes je langs de baan ziet liggen ! Ze hebben een mooie streek bezocht, ze hebben een vuile achtergelaten...

En dan hoor je op de tv zeggen dat iedere belg 5 kgr vuil op straat werpt per jaar. Noch Anny, noch ik, werpen vuil op de straat, op onze trektochten hing er zelfs een plastic zak aan onze rugzak, waarin wij het vuil stopten en meedraagden tot aan de eerste vuilnisemmer die wij ontmoetten... Krijgen wij dan een bon om 5 kgr duur te betalen huisvuil gratis in onze emmer te stoppen ? Nee hoor, wij worden nog eens extra belast om het vuil van de anderen te laten opruimen !Ik denk dat ik in het vervolg consequent 5 kgr zal sluikstorten per jaar ! Ik betaal er toch voor !

Maar ik weet dat ik dat niet kan, wij ergeren ons te veel aan al dat blik en plastic langs onze mooie wegen.

Je moet eens in 't park gaan, waar we gaan vissen! Daar staan tientallen vuilbakjes, en niet alleen zie je de oudjes daar iedere dag hun huisvuil in werpen, je ziet aan iedere bank nog stapels blikjes en plastic zakjes slingeren, op hooguit 20 meter van een vuilemmer... Och, ik zal de vissers niet goedpraten, ook op de visplaatsen zie soms zwerfvuil, die duidelijk van vissers komt. Luc en ik hebben steeds een of meer flesjes cola bij, maar iedere keer werpen we die leeg in de emmers, maar zo zijn ze niet allemaal !

Vorig jaar heb ik zo bijna een lijn stukgetrokken aan wat later een grote volle zak huisvuil bleek...in een niet reglementaire zak. Nu zij het geen zakken meer, maar speciale grote emmers, in verschillende maten, waar een chip in zit, en iedere beurt betaal je en ieder kilogram betaal je... Wat gaan we nu aan de haak krijgen?

Het weer is nog steeds prachtig ! Ik kreeg nog geen telefoontje van Luc om te gaan vissen... Het water is stilletjes aan 't op warmen, en wellicht zal de vis wat beter gaan bijten.

Ik ga stoppen, tot de volgende ?

Geen opmerkingen: