woensdag, april 11, 2007

oef

Heel mijn systeem begint tilt te slaan ! Ik zal binnenkort wel eens helemaal moeten alles opnieuw installeren...Je bent dus verwittigd hé, als je me een hele tijd niet hoort of ziet, dan is het mijn pc die ziek is, niet ikke, ikke ben onverwoestbaar (alléé dat is een beetje overdreven)

Morgen komt Mieke op bezoek, en overmorgen is Anny jarig... 't wordt weer druk, druk druk..

Ik zit met een nieuwe soort pijn in mijn rug, alle, op een andere plaats dan gewoonlijk, en bij andere bewegingen. Dat wil niet zeggen dat de andere pijnplaatsen weg zijn, ik mag mij alleen "verheugen" in een nieuw en bijkomend pijnplekje. Nu ja, eentje meer of minder. We gaan daarvan niet dood, 't is alleen ambetant.

Gisteren niet gaan vissen, en vandaag ook Luc nog niet gehoord. Gisteren ook niet bij de haarknipper geweest, hij was er niet. Ofwel heeft hij een dagje verstek, ofwel is hij ziek, ofwel is hij weer op reis... Coiffeurs moeten schrikkelijk veel verdienen, want hij gaat veel en vér op reis. Hij heeft bijna heel Afrika afgestruind. Vorig jaar zat hij in Kenia...Gek dat ik daar op kom, ik heb juist "De kinderen van Moembi" uit, een prachtige historische roman over kenia uit...Heerlijke en verschrikkelijke dingen zijn daar gebeurd ! Prachtig en beklijvend boek !

Ik ga nu beginnen aan een historisch werk over Polen, en ben ondertussen bezig met een wetenschappelijk werk over de kunst van onze heel verre voorouders, in de ijstijd en juist na de laatste ijstijd. Ja, de grotten van Lascaux, Altamira en honderden andere in Europa en Afrika. Dat is geen boek om in één adem uit te lezen, vandaar dat ik dat nu en dan doe, tussendoor. Ik heb nog maar eens de bizon uit Altamira zitten bewonderen. Kunst is van alle tijden...Maar het is wat moeilijk om ons in te beelden dat die primitieve mensen, die nog in het stenen tijdperk zaten, tot dergelijke hoogtepunten in de kunst bekwaam waren. Het lijkt wel alsof wij nog een stap verder zijn gekomen dan toen. Oh ja, we hebben veel gerei en veel kleuren die ze dan niet ter beschikking hadden, maar ondanks deze technische vooruitgang zijn we nog geen stap vooruit op het gebied van Kunst. We kunnen de bizon nu nog steeds niet "sprekender" neer zetten dan die oudesteentijdperkbewoners deden. Om beschaamd te worden ????

Nee, het is misschien verheugend vast te stellen dat van af den beginne het gevoel voor schoonheid in ons meedragen. Als we ooit in contact komen met aliens, dan is dat de vraag die mij het meest interesseert: Kennen zij kunst, hebben zij gevoel voor schoonheid? Met andere woorden hebben wij een kans op begrip voor elkaar ? Want volgens mij is dat nog het enige dat ons scheidt van de dieren...en zelfs dat is nog niet eens heel zeker...Lees maar eens over de priëelvogel, en wees heel stillekes en klein.

Of heb jij niet opgemerkt dat al wat wij eertijds leerden als zijnde de reuze grote verschillen tussen mens en dier, altijd maar meer verdwijnen?
De mens werkt met werktuigen - dieren ook
De mens maakt werktuigen - dieren ook
De mens geeft kennis en ervaring door - dieren ook
de mens spreekt - dieren ook, en ze hebben zelfs dialecten of verschillende talen in andere streken...
en noem maar op...
We dachten zo speciaal te zijn en oh god, we blijken niets meer dan een van de vele diersoorten op deze aardkloot. En zelfs dieren lijken veel minder anders dan planten dan we vroeger dachten...planten kunnen zich verdedigen, aanpassen, reageren...
Ik vraag me af of we ooit de zieleroerselen van Het Atoom zullen kunnen ontrafelen...We zijn nu bezig met dna, maar de volgende stap zal onvermijdelijk leiden naar de nog kleinere bouwstenen. Misschien bouwen we ooit nog zelf leven, en even misschien worden wij dan uitgeroeid door wat we zelf creëerden...zou passend zijn.

Enige dagen geleden amuseerde ik me met een stukje sf over minuscule aliens die in voertuigen zaten die leken op mieren...Maar weet je, eigenlijk geloof ik dat een beetje...Waarom zouden die wezens groot moeten zijn? Zijn het wel "wezens", of zweven hier intelligente deeltjes rond ? We weten het niet, maar we maken nu al chips die kunnen ingeplant worden in de mens. We zien dat momenteel nog als een vooruitgang inzake geneeskunde, maar we hoorden allemaal al dat deze dingen ook onderzocht worden door militaire instellingen... Als je het nog enkele stappen kleiner kunt maken (of zijn ze daar al ?) dan ademen we het straks in, en weten we niet eens meer dat onze geest beînvloedt wordt (werd ?)...

Verdediging? Noppes, niente, niksniemendalle...
We weten het niet eens, hoe kun je je verdedigen?

Allee, ik heb je stof genoeg gegeven om van wakker te liggen...tot morgen ?

Geen opmerkingen: