zaterdag, maart 10, 2007

nog twee weg

Vanmorgen kreeg ik een pracht van een telefoontje ! Ewoud belde mij om te zeggen dat we nog twee hanen mochten meegeven voor een kippenliefhebber in de school...
Nog twee te gaan !
Best dat we de kippen (en de hanen) aangeleerd hebben om 's avonds netjes het hok in te gaan, waar na wij het hok sluiten. Wij doen dat tegen het ongedierte (ratten en co) maar uiteraard helpt het ook tegen de lawaaihinder... Daar ik een goed slaper ben, en we weer met open ramen slapen (het weer laat het al weer toe) hoor ik reeds om 2 uur in de morgen -'t is dan nog helledonker !- mijn hanen tegen elkaar op kraaien. Daar ze in het hok zitten is dit "en sourdine", maar toch, ik zou niet graag gezaag hebben van de buren (Alhoewel, die hebben een hond die veel meer blaft dan mijn hanen kraaien) Mij stoort het niet, ik kan echt genieten van de nachtelijke en vroegmorgendlijke geluiden. (Joep, weeral een nieuw woord voor den dikke)... Heb je al eens het genoegen gehad om de merels, nog voor de zonne ter kimme rijst, te horen zingen tegen elkaar op, om hun territorium af te bakenen ? Gewoon weg schitterend !
Tussendoor hoor je ook lijsters, winterkoninkjes, heggemussen, huismussen en ringmussen en in de zomer komen daar nog vinken, nachtegalen en zo veel andere tuinfluiters bij... Ik ben geen specialist die de vogels kan benoemen op basis van het gezang, maar dat neemt niet weg dat het echt genieten is van die operazangers der natuur.

Aan mijn achterdeur begint mijn clematis al volop te bloeien, nog enkele mooie dagen en het is weer een echte cascade van witte stervormige bloemen.

Heel mijn hertje gaat weer open, met de bloemen en het vogelgezang.

Van morgen zijn we ook naar de rommelmarkt geweest, en ik vond er een prachtig boek over design...Bart zal het wel eens lenen. Het is design van ...1850 ! Toen ik wat zat te rusten in het café in de rommelmarkt, kwam plots een man achter mij staan meekijken... Hij watertandde ervan ! Hij had nog dergelijke meubels en kaders gemaakt voor een bedrijf in Zottegem, en spiegelkaders voor Cnudde... Had die man dit boek gezien, dan zou ik geen kans hebben gehad dit ooit te kopen. Het omvat alle design van toen, van hekkens over miskelken, naar tafels , stoelen en kasten, en naar tapijten en behang, fonteinen en steenwerk...Prachtig !
Dergelijke dingen zijn nu niet meer betaalbaar !

Waar is de tijd dat schoonheid primeerde boven functionaliteit ? Waar men minstens evenveel aandacht had voor het model van de olielamp als voor de lamp op zich??? Waar men nog tijd had om de dingen ook mooi te maken. Waar het achterberd van de boerenkar versierd werd met mooie motieven... Waar men iedere morgen de vloer weer bestrooide met wit zand op de rode tichels, en met de steel van de borstel mooie, sierlijke krullen en guirlandes tekende in het zand.
Waar men de zin voor schoonheid met de paplepel binnenkreeg...
Oh neen, denk niet dat ik dat verleden verheerlijk, het was de tijd van armoede, hongersnood en dodelijke ziektes zoals typhus en dergelijke meer, zonder dat men besefte dat ze de ziektekiemen zelf oppompten uit de gemeenschappelijk pomp... Wellicht was het andersom, creêerde men schoonheid aan alle werkstukken, omdat er anders niets schoons meer was ! De steden met nauwe donkere steegjes, beluiken met één wc voor twintig huizen, of liever krotten, waar in verschrikkelijk grote gezinnen leefden. Men moest veel kinderen hebben, om er genoeg over te houden om voor uw ouden dag in te staan... Die krullen in het zand waren een troost in die grauwe wereld, en niet andersom...maar toch... het was schoonheid en opvoeden tot zin voor schoonheid, hoe klein ook.

Toen ik in Gent in de sociale school zat, waren er daar nog steeds van die ingesloten beluiken, nog steeds met krotten, nog steeds met één wc voor twintig huizen, nog steeds overvol met grote gezinnen...De armen van Gent, veelal toen al gastarbeiders, die afschuwelijke huurprijzen moesten betalen voor die ongezonde en eigenlijk onbewoonbare krotten...aan hun huisbaas, die dan een van de grote socialistische voormannen bleek... Luister naar mijn woorden, maar zie niet naar mijn daden was wellicht hun devies... ERG !

'k Ga stoppen, of ik verval weer in mijn ziekte van strijder tegen het onrecht...
Eén vraagje nog: In de vakbond hadden (hebben) we een proost die het evangelische in onze aktie beklemtoonde... Wat vertellen de proosten in de werkgeversorganisatie ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

tot de volgende

Geen opmerkingen: