donderdag, februari 08, 2007

't sneuit, mee hiel uupen !

De grond is wit,

de nevel wit,

de wolken waar nog sneeuw in zit

zijn wit,

dat zacht vergrijzeld,

het wit-getakt geboomte zit

met witte rijm beijzeld


enz...
Mooi hé, van Alice Nahon, een ooit beroemde dichteres...nu stillekens in de vergeethoek aan 't raken, jammer want ze schreef mooie dingen. Maar alles was bij haar zo teer, zo frêle, en dat is geen mode meer...Nu moet alles keihard zijn, recht bij de strot gegrepen en doodgeknepen.

Maar ondertussen ligt hier inderdaad alles wit, de auto's hebben plots van die rare wielen, die veel rapper draaien dan dat ze vooruit gaan. Niet leuk voor de mensen die moeten gaan werken. Je moet risico's nemen, schrik om te vallen, schrik om een buil te hebben in je mooie wagen schrik om te laat te komen en weer onder je voeten te krijgen...schrik...

Gek, we leven in een tijd waar we zogezegd alles beheersen, alles onder controle hebben, en net in die tijd rammelt de natuur er eens mee. Als om er op te wijzen dat we eigenlijk niets zijn, niets betekenen, dat de natuur nog altijd dicteert... We hebben schrik van de klimaatswijziging, we hebben nog nooit zo veel overstromingen gehad, we zitten met plotse stormen met veel stormschade, we hebben gladde wegen...Snap je het dan nog niet ? We denken alleen dat we iets zijn...in feite zijn we niets, nothing, niente nada...

Heb je al eens goed gekeken naar een atoom ? Een "grote" bol, waarrond kleinere bollen ronddraaien... Denk je dan ook aan een zon, met planeten die er rond draaien ??? Droom je dan ook soms dat ergens een reuzegroot wezen een schep "aarde" neemt, waar in juist ook onze zon en onze planeet in zitten... Worden wij cement in de voegen van een enorm huis? Of zijn we dat al ? Worden wij in een oven gezwierd om te smelten en te smeden in een werktuig ? Of zijn we dat al ?
Omgekeerd... leven er op die atoom ook "mensen" , zo klein, zo miniem dat we hen nooit ofte nooit kunnen zien??? Zouden ze daar ook zo ver zijn dat ze atomen kennen ? en zouden op die atomen ook weer .... Net zoals in die oneindige weerkaatsingen in opgestelde spiegels ?
Heb je er al ooit bij stilgestaan wat er zou gebeuren als die reuzegrote "mensen" net onze zon met onze wereld zouden gebruiken om eens atoomsplitsen te spelen ?

Ik weet het, ik heb een veel te grote fantasie...maar toch... zou het niet...

Ondertussen is het hier gestopt met sneujen...en grote druppels vallen van de takken, het vriest dus niet, de sneeuw zal dus wel weer stillekens dooien, en dan zal de wereld in een groot vuil smurrie-deken zitten, smurrie die alle kanten op vliegen van onder de wielen van voorbijzoevende auto's...auto's die al lang vergeten zijn dat ze een paar uur tevoren hier nog glibberden....

Gek dat we allemaal graag naar de sneeuw kijken, kerst- en nieuwjaarskaartjes moeten sneeuwig zijn, of ze zijn niet goed. Mocht de sneeuw op die kaartjes na een tijd ook in smurrie veranderen, en vuile plassen vormen op de schoorsteen in je huis..??

'k Ga stoppen, mijn verbeelding loopt weg met mij...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: