vrijdag, februari 16, 2007

kroniekjes

Ik heb een boekje met "kroniekjes van S.Carmiggelt uit, en ik las er al veel van Ghysen en Verbeeck... Nu zie je geen kroniekjes meer...Niemand houdt zich nog echt bezig met genieten van wat hij ziet en/of hoort... Het "gewone" telt niet meer, nu moet het allemaal sensationeel zijn, en als het dat niet is, dan maken ze het er van... Gisteren kondigde men op tv een reportage aan...men had de echtgenoot van het slachtoffer van een moordpartij van nabij gevolgd gedurende de ganse procestijd over de moord op zijn vrouw...Degoutant noem ik dat !

Eerst maakte ik mij boos op de man die zijn verdriet en zijn woede zo maar liet exposeren, maar dan dacht ik aan ons rechtsysteem, die het slachtoffer verplicht zichzelf bankroet te maken om de rechtzaak te voeren ! Denk niet dat ik overdrijf ! Je moet echt welgesteld zijn om je rechten als slachtoffer te kunnen verdedigen... Wellicht had die man nu zijn verdriet duur verkocht om uit de kosten te komen ....................als slachtoffer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nee, geef mij dan maar die oude cursiefjes of kroniekjes of hoe ze ook noemden... De schrijver die attent de gesprekken volgt bij de beenhouwer, en mild ironisch daarover een stukkie pent. Denk niet dat dit makkelijk is ! Probeer het maar eens ! Vul maar eens een blad over zo'n futiliteit, op zo'n manier dat iedereen geboeid het stukje uitleest en zelf ook die milde ironische glimlach op de lippen krijgt...

Het is veel makkelijker de aandacht te trekken met een titel als " 74 doden bij bomaanslag te
Oetsjeboezikstanovitsj"... Je hebt daarmee direkt de aandacht op twee manieren, al die doden en die bommen en bovendien waar ligt Oetsjedinges dan wel ???

Ik ben vanmorgen naar tante geweest om nog enkele betalingen te gaan doen...Bij de bank ontmoette ik Leon, een oude vriend van nonkel en tante, die van zijn vrouw niet meer mag langskomen bij tante, om dat ze jaloers is...beide dames zijn samen zowat 160 jaar oud ... en dan nog jaloers zijn ?? Hij vertelde dat zijn vrouw dement wordt en durft weglopen, en aanvallen van jalousie krijgt als hij wat te lang weg zit...Hij vertelde ook van een andere vriend van nonkel en tanteke...Die hun zoon is gokverslaafd, en is er in geslaagd miljoenen schulden te maken... De vader steekt zich dat zo erg in 't hoofd, dat hij niet meer buiten durft te komen... Kortom, een hele wereld van leed en kommer... Dan ben je meer dan 80 jaren oud en wordt je nog steeds geconfronteerd met miserie. 't Zou niet mogen !
Soms heb je het gevoel dat dit hier toch echt een tranendal is...
En toch zijn er evenveel mooie en leuke dingen ! Alleen is het vandaag zo'n dag waarop plots alle onheil lijkt samen te troepen. En in plaats van glimlachend rond te lopen krijg je het gevoel dat je beter zou rondlopen met een kap over je hoofd om de wereld niet te moeten zien.
Zend mij eens wat moppen, dat ik mijn lach weer terug vindt ???
Alvast bedankt !
tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

2 vissers zitten samen te vissen
zegt de ene
ik ben getrouwd
de andere :" ik wist niet dat ge een lief had
*hm,
*is een mooie?
* neeje
* is 't een rijke,?
*nejt,
*is't een slimme?
*helemaal niet!
*hoe? wat zag je er dan in?
*ze'heeft wormen...


een thuisbevalling:
de vroedvrouw doet haar werk en het is een pracht van een baby!
ook het schrijfwerk. moet gebeuren.
datum en uur van geboorte ( voor de astrologie)
lengte
gewicht??
blijkt dat de batterij op is en het kind niet gewogen kanworden.
kersvoerse moeder weet raad;
pakt mijn man zijn baskuul waar hij zijn vissen mee weegt.

blijkt de baby 8.700 kg te wegen!!!

een visser zit naar zijn dobber te staren: niets, geen beweging.

een chinees komt loopt het water in steekt zijn vinger in het water en nog geen 5 sec later : snaps. een pracht van een karper( het leuke is dat ge hier ook een andere soort moogt invullen maar ik ken maar 1 zoetwatervis die rond een vinger kan...)
de vis in de mand en terug van 't zelfde 5'' later terug prijs.

dat gaat zo door tot die visser de speek uit zijnbek loopt...

"he, hoe doet gij dat??"
diene chinees in 't plat vlaams: " ge moet uwen vinger steken waar de zon nooit aan komt en het donker en vochtig is...

die visser naar huis

ziet hij zijn vroew op de trap staan om de ruiten te zemen...
hij denk ' tis de moment.
(hier is wat censuur omdat ik niet weet wie het allemaal leest maar met een beetje verbeelding...)

zegt zijn vrouw zonder naar beneden te kijken:
" gie vuile chinees, zijt ge daar weer???"

kwisvraag: hoeveelkende ge d' er al?

so long,