dinsdag, januari 30, 2007

De blauwbandgrondel


Ze zijn er !
De blauwbandgrondels...er zitten er nu een dertigtal in mijn kleine vijver, de meeste zijn nog niet volwassen, er zitten er zelfs heel kleine bij.
Die beestjes zouden kweken als gek !
afwachten dus !
Op de foto zie je het niet zo goed, maar de donker streep is in werkelijkheid echt blauw !
Bovendien veranderen de visjes tijdens de paaiperiode (heel de zomer !) sterk van kleur, de mannetjes krijgen een rode kop en een staalblauw lijf, de wijfjes vertonen geel... Het mannetje wordt ongeveer 9 cm, het vrouwtje 7 cm. Dat is een eigenaardig iets, want meestal is in de vissenwereld het wijfje groter dan het mannetje. Bij de blauwbandgrondel niet dus !
Hopelijk kwek ze ook in mijn vijver, en kan ik Luc bevoorraden, en ook een paar exemplaren geven aan Veerle en aan Els voorhun koudwateraquaium...wie weet lukt de kweek zelfs in aquarium ! De visjes worden niet zo oud, amper een drietal jaar..Wellicht is dat ookde reden van de enorme kweeksnelheid .
Weet je wat gek is ? Als die kleine visjes in een kweekvijver van karper(grote vissen) terecht komen, dan blijken de kweekresultaten bij de karper serieus lager te liggen.De reden ? Neen, die kleine visjes eten niet de kleine karpertjes op maar de jonge blauwbandgrondels groeien veel, veel sneller dan de kleine karpertjes, en veroorzaken een voedseltekort ... Bovendien blijven die kleine visjes heel de periode door, zonder genade kweken en kweken en kweken, dus er zijn steeds meer erg hongerige jongbroed te voeden, tot schade van de karperkweek !
Bovendien schijnen die beestjes nu al bezig aan een opmars in onze openbare waters... De biologen houden het hart vast voor de gevolgen op termijn...
Nu iets heel anders, mijn nichtje Mieke (oompjeszegger) is dus ook een blog begonnen, en hoewel ze niet dagelijks schrijfsels voortbrengt, is haar blog zeker het lezen waard ! Als je nieuwsgierig bent, hier het adres:
Zo horen (lezen) we iets van het leven in onze brabantse contreien... Niet dat dit veel scheelt van het onze, maar haar blog is vol van kinderleven en alle heisa daarrond. Dus heel anders dan het geschrijf van een opa...
Gisteren was de berichtgeving over tante ook weeral niet goed. Volgens de dokter zit ze ook met levercirrose... Wij proberen haar zo veel mogelijk van het bier af te houden, maar wat ze doet 's avonds als ze alleen zit is voor ons niet controleerbaar... Het is niet dat ze grote hoeveelheden drinkt, maar ze zou nu zeker NIETS meer mogen drinken... Maar het is geen klein kind van wie je alles kunt afnemen, het is een een volwassene in haar eigen huis ... Nu ja, we kunnen alleen maar ons best doen... Morgen moet ik er weer naartoe in verband met die bejaardenhelpsters. Ik heb er mijn bezigheid aan !
Vannacht geslapen als een roosje, van 9 uur tot 1230 uur...dan wakker gelegen tot 5 uur en dan val je weer in slaap, en natuurlijk word je dan "gewekkerd" midden in je slaap... Gelukkig heb ik daar dus geen last van. Gisteren heb ik wel enorm veel pijn gehad door tante, van de wagen tot bij de dokter en terug, moest ik haar echt ondersteunen...ze heeft draaiingen tot en met. Ze kree nu andere medicatie om die draaiingen wat weg te krijgen...Maar haar hart is zo op, dat medicatie heel voorzichtig moet afgemeten worden, het is volgens de arts "dansen op de slappe koord"... We mogen het ergste verwachten. Nu misschien is dat wel "goed", want als de levercirrose verder gaat, dan kan ze nog veel pijn verwachten, en dan zal de noodzakelijke verdoving automatisch het einde nog meer versnellen... Dju...het is lastig toe te kijken en niet echt te kunnen helpen...
Ik ben begonnen met een pyrografie op karton. Ik heb je al wel verteld dat je met pyrografie heel mooie schaduweecten knt maken, maar op hout steeds weer geconfronteerd wordt met harde en zachtere plekken door de nerven in het hout. Ik had gelezen dat ze ook op papier pyrografische kunstwerken maken, dus probeerde ik het eens op karton... Het werkt fenomenaal ! Het is precies een van die oude foto's in sepiakleur ( je hebt al wel van die oude foto's gezien in bruintinten).
Ik ga stoppen, tot de volgende?

Geen opmerkingen: