zondag, december 17, 2006

ZON-dag

Er lag rijm op de velden, maar de zon schijnt !

De pijn is grotendeels terug naar "normaal"...oef

Is het jullie ook al opgevallen? Vroeger kon je geen winkel binnen of je kreeg kalenders bij iedere aankoop...Nu heb ik nog maar één kalender zien liggen, gratis bedoel ik, kopen kun je er genoeg... Maar waar je vroeger zat te denken, wie zou die dingen ooit kopen, tenzij voor een of ander goed doel, je kon je echt geen mens voorstellen die niet minstens 10 van die kleredingen had liggen... Nu, ho maar !

Maar omgekeerd, vroeger kreeg ik maar heel zelden zo'n dikke grote agenda cadeau, en nu kreeg ik er zo maar een, in de bank van tanteke, waar ik zelf geeneens klant ben.

De reden is simpel... de zelfstandigen mogen minder dan vroeger dingen af trekken, dus is het niet meer zo interessant om cadeautjes te geven aan de klant. Met andere woorden, vroeger kregen wij die dingen, maar moesten we het in feite betalen via de belastingen. Nu krijgen wij het niet meer, maar moeten het toch betalen aan de belastingen. Belastingen... Gezien dat ze de terugstortingen laten liggen? Denk niet dat dat iets nieuws is hé, ik weet al jaren dat vroeger de terugbetalingen bleven liggen, en dan eerst nog eens gecontroleerd werden (het is immers niet normaal dat je terugkrijgt !) en dan pas werden ze verstuurd...met melding dat ze binnen x maand zouden betaald worden... Die binnen x maand was volgens de belastingen om u de tijd te geven om protest aan te tekenen tegen het absurde feit van een terugbetaling...

Vandaag naar de rommelmarkt geweest in Merelbeke. Het was er heel kalm, bijna geen kopers. Gek hoe de feestdagen-koorts zo n invloed heeft op de mensen. Deze maand worden er zoveel cadeautjes gekocht dat de rommelmarkt er net niet meer kan. En heb je de prijzen van al die dingen al eens bekeken ? Je moet eens in zo'n speelgoedbrochure bladeren... het is om schrik te krijgen ! En als je dan ziet wat de kinderen allemaal hebben liggen of staan, dan vraag je je af wanneer ze daar mee spelen...

Ik zal wel hopeloos ouderwets zijn, maar ik vind nog altijd dat het goede speelgoed iets moet zijn dat de fantasie van een kind prikkelt. Het moet aanzetten tot wegdromen in een leuke wereld, of tot het scheppen van een eigen wereld. Nu is dat steeds minder nodig... de fantasie is gemaakt door de speelgoedmaker, en het kind moet in zijn wereld spelen.

Ik heb uren en dagen samen met Claude in een overstroomd stuk land gespeeld met een boot aangedreven door een rad... De boot was een stuk balk waaraan wij met heel veel moeite een punt hadden gezaagd (de boeg) en waarop wij een oude mechaniek van een klok hadden gemonteerd. Dat was de motor van ons rad, rad gemaakt met onze meccano.
Dat ding vaarde ongeveer 3 à 4 minuten en dan moest je de klok weer opwinden. Wij zagen geen stuk balk, wij zagen een prachtige boot op de mississippi rondtoeren... Onze boot, alleen van ons, ontoegankelijk voor anderen.

Hadden wij iets tekort ? Nee, in tegendeel, wij waren rijk, wij konden alles maken, wij schiepen echt onze eigen wereld ! De vader van Claude, Georges, leerde ons hoe een echte schepbak van een kraan werkte, wij zochten en puzzelden tot wij met onze meccano een kraan konden maken met een "echte" schepbak ! Wij hebben uren zand geschept met onze kraan...en leerden zonder dat we het wisten de techniek van hefboom, krachtoverbrenging en noem maar op. u kijken ze naar een uitleg op een cd-rom en zijn het al weer vergeten voor het avond is. Wij hebben dat niet gezien, wij hebben naar een echte kraan gekeken, en dan gezocht om al die bewegingen van die bak via koordjes over te brengen... (Niet zo simpel, de bak moest kunnen naar beneden "vallen" terwijl hij open was, moest dan in de aarde liggend kunnen gesloten worden en onderwijl het zand scheppen, en moest dan in gesloten stand op gehoffen worden...)

Nu is Ewoud ook aan 't spelen met een meccano... Maar Bart zegt (met wat spijt en weemoed in zijn stem) dat hij netjes alles nabouwt, stukje voor stukje...
Hij kreeg mijn oude meccano, met de boekjes, waar alleen een prentje staat, en je maar moet zoeken hoe je dat kunt namaken..maar dat vindt hij niet zo interessant als de nieuwe met de stap voor stap tekeningen ?????????????????????????????????

't Zal wel zo zijn dat we oud worden, maar ik weet zeker dat ons speelgoed veel rijker was dan nu... wij konden er echt mee spelen, werken, wegdromen

Allee, tot de volgende ?

Geen opmerkingen: