dinsdag, december 05, 2006

't Is waaiende wind

zou ons moeder zeggen, heb je vannacht ook liggen luisteren?
En dwalen je gedachten dan ook weg ?
Deze wind deed mij denken aan een heel oude familiehistorie (Ik vraag mij plots af of Lieve, onze jongste, die verhalen ooit hoorde ? Zij is veel meer dan wij een kind van het TV-tijdperk, het tijdperk waarin de verhalen teloor gingen)
Er was eens een pastoor te Nieuwpoort -heel lang geleden, in de tijd van Metje, mijn overgrootmoeder, of nog dààrvoor- die het tweede zicht had.
Op een vreselijke nacht waarin de storm huilde, ging die pastoor de klokken luiden, en al de gelovigen (in die tijd wellicht alleman) gingen bij nacht en ontij naar de kerk. Toen ze allemaal vergaderd waren, vroeg de pastoor te bidden voor het schip nn (Ik weet de naam niet of niet meer), want hij was aan 't vergaan. Na een tijd vroeg hij te bidden voor de bemanning die aan 't vechten was tegen de dood...en nog iets later voor één man die nog aan 't zwemmen was. Na een hele tijd liet hij de mensen naar huis gaan met de belofte dat die man gered was en opgepikt door een andere boot... Enkele weken later kwam die man thuis en alles klopte... De pastoor vertelde aan mijn ....overgrootmoeder dat dat zo'n last was, dat tweede zicht...dat hij dat niemand toewenste...
Sindsdien geloof ik steevast aan dat tweede zicht, ook al heb ik nooit iemand ontmoet die het in die mate had als die pastoor uit ons familierelaas...
Oude histories in een familie... Tante "klimme" (van Clémence) vertelde ooit van een van onze verre voor-moeders dat ze "meissen" (meid) was op een groot boerenhof. De rijke boerin had cacaomelk gemaakt boven 't vier (vuur) en zij die niet wist wat het was had het uitgegooid op de "messink" (mesthoop)...Ze dacht dat er bitter (roet) uit de schouwe gevallen was in die schoone melk... 't Arme kind !
Ergens is het toch jammer dat al die dingen stillekens aan 't verdwijnen zijn hé ? Die heerlijke verhalen die de "roots' van je eigen familie vormen... Misschien is het wel goed dat er hier een kalf dat allemaal zit op te schrijven in zijnen blog...zo blijft het misschien nog " een wijle"...

Ik vermoed dat het dat is wat mensen drijft tot het opzoeken van een stamboom? Maar daar zijn dan die kleine smaakvolle àkoteetjes niet bij, daar mis ik de slagroom op het toetje...
Trouwens, gezien de bron van het verhaal van tante Clémence, is het heel goed mogelijk (bijna zeker)dat het niets met onze familie te maken had, maar met de voorouders aan mijn moeders kant, en dan nog aan de kant van de grootvader aan haar moeders kant een Hallet (Als ik het juist schrijf...).
Maar het blijft gelijk, het hoort bij dat enorme pakket van oude familieverhalen, die nu zoetjes aan het wegdeemsteren is. Jammer !

Heb jij nog van die oude histories in je famliebezit ? Of hoor jij ook al van de televisieperiode, de periode waar niet meer verteld werd en wordt???

Ik herinner me nog de warme zomeravonden, wanneer we mochten buitenspelen tot het helledonker was, terwijl alle mensen met hun stoelen bijeengetroept zaten te keuvelen, mochten alle kinderen heerlijk ravotten... Waar is de tijd ?
Waar is de tijd dat toen een buurvrouw ziek was, de ene buurvrouw kookte, de andere de was deed om het getroffen gezin te helpen? Daar werd niet over gepraat, men deed dat gewoon. En wellicht zal voor die mensen het hospitaal wat minder afschrikwekkend geklonken hebben, in het besef dat men voor het gezin zou zorgen... Ook toen ma ziek was, kwam meete (een buurvrouw) een handje toesteken...Buren waren meer dan buur, 't waren vrienden !

Nu is de kans groot dat er iemand uit je straat dood en begraven is voor jij het weet...

Die dingen waren toen beter, veel beter...maar het was ook gegroeid uit noodzaak, toen waren er geen voorzieningen, als je malkander niet hielp, dan stond jij daar ook te staan als de nood aan de man kwam...Hulp was een bittere (gewaardeerde) noodzaak !

...maar toch, daardoor was er veel meer dan nu, ook een leef-gemeenschap ...

Allee, 'k ben er weer mee weg...
tot de volgende ?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

toontje, heb jij ook een beetje een 2e zicht?

als ik sommige dingen in uwen blog lees zou ik het beginnen te vermoeden of is het toeval?
of ken ik u te goe?

maar los daarvan
herinner je je johan van walegem nog, het hoofd van de rd in gent ?
zijn zoon 26 moest binnen voor een banale kijkoperatie aan de knie.
de anestisit werd dringend weggeroepen toen hij het machine aan het programmeren was..

na 14 dagen comma is het mis afgelopen..

't om duivels benauwd te worden van al die gasten in witte kielen...
maar ik laat je dat niet weten om depressief te worden
ik weet gewoon dat je ook content bent dat iemand je zoiets laat weten al kunnen we niet meer doen dan een kaartje sturen

so long
luc

Anoniem zei

DAT VAN DIE PASTOOR WIST IK? DAT VAN TANTE CLEMME NIET; iK HEB TOCH EEN PAAR JAAR GEEN TV GEHAD HE
LIEVE