zondag, december 03, 2006

koppig...

Je hebt volgzame, gewillige, en je hebt ook vasthoudende, koppige...
bladeren aan mijn lindeboom...er zijn er nog een twintigtal die alles op alles zetten om te blijven hangen. Gek, want aan de klimroos die op mijn notelaar hangt te hangen, daar staan bijna nog alle blaadjes op, en ze zien er nog steeds frisgroen uit...En achteraan in mijn tuin staat een struik jasmijn (geen seringen, de echte jasmijn !) die is maar kantjeboord winterhard, de eerste jaren van zijn bestaan moet hij heel goed beschermd worden, die heeft nog al zijn blaren en die zijn nog altijd lichtgroen-geel, zoals ze al heel de zomer staan. Jammer dat ze hier niet die massa's bloemen geven als in 't zuiden, maar ieder bloempje ruikt als een heel boeket witte lelies.
De struik is bovendien half hangend, zo dat nu en dan takken voortwoekeren over de grond en zich hier en daar wortelen en nieuwe planten vormen...En zeggen dat dit een dure plant was in aanschaf...Nu moet ik er regelmatig verwijderen.
Maar de mooiste planten in mijn tuin zijn en blijven toch wel de camelia's... Ik begrijp niet hoe het komt dat deze niet volop te zien zijn ! Ze bloeien héél vroeg in het voorjaar met prachtige grote felgekleurde bloemen en de struik is bovendien bedekt met arde donker groene blinkende wintervaste bladeren... Te mooi om echt te zijn !
Ik zag de plant jaren geleden oor het eerst in een voortuintje in Gent... En ieder jaar keken wij uit naar die bloemenpracht. Tot ik op een tuinbeurs die onbekende bloemen zag staan... Nu staan er diverse variëteiten in mijn tuin te pronken. Ze doen het vel beter in mijn voortuin in de meer schaduw dan zon zone, dan achteraan in de volle zuiderzon. Ze groeien traag, wat ook al een voordeel is...

Is er niemand geïnteresseerd in wandelende takken ??? De tweeling kreeg er enkele maanden geleden een drietal...nu zit hun akvariumpje vol met die bizarre beestjes... Ooit hebben onze gasten als ze klein waren die ook nog gehouden. Ik herinner me dat ze in de zomer een een deel op mijn haag hadden gezet...Op het einde van de zomer zaten er honderden van die beesten, maar na een winter was alles weg. Ik vind het eigenlijk wel leuke diertjes. Zet ze in een struik en begin maar te zoeken...Ze gaan perfect op in de omgeving ! Ze verraden zichzelf alleen maar als ze zich verplaatsen. Veel werk is er ook niet aan: je geeft ze regelmatig wat verse takjes van bramen, en/of liguster, en/of klimop. (De gewone groene klimop en de gewone groene haag (liguster)). Zet deze takjes in een minuscuul flesje met water zodat ze wat langer vers blijven, en dat is al...De bodem best in gewoon zand. Na enige tijd zie je op die bodem dan zwarte korreltjes. Dit zijn gedeeltelijk eitjes en gedeeltelijk str... Gek is dat er bij deze soort wandelende takken alleen vrouwtjes zitten. Er schijnen wel mannetjes voor te komen, maar die zijn heel zeldzaam en waarschijnlijk alleen nuttg om nu en dan de genen te renouveren...voor de rest doen de dames alles zelf... Droevig bestaan vind je niet ?
Nu zitten er dus massa's in het kleine akvariumpje bij Veerle. Liefhebbers hoeven niet te dringen, er zitten er genoeg...
Allee tot de volgende ?

Geen opmerkingen: