woensdag, december 27, 2006

De moulin roeze...

De lezers die niet in de mogelijkheid zijn om AVS te bekijken (de regionale tv), weten niet wat ze missen...Voor het eerst brengt men er een "fulletong", gebaseerd op een boek van Cyriel Buysse, eigenlijk op een novelle "Lente", onder de titel "de familie Goegebeur..."
Leuk is het minste wat men ervan kan zeggen... Het nichtje uit Parijs (het oord van zonde en verderf) komt op de boerderij in Nevele terecht...bij Cordule en haar 3 broers, allemaal nog jonggezellen... Voor mij mag er nog meer van dadde !
Ik was niet de grote supporter van AVS, keek hooguit eens als Anny riep dat er iets of iemand te zien was op het "regionale nieuws", gewoonlijk iets dat je ook al gezien had op één, die nauw samenwerkt met de regionale zenders...maar daar krijg je het plaaselijke iets uitgebreider...veelal van het werkwoord breien, een eerder vervelende bezigheid, dat breien...
Maar nu hemmen ze m'n herte gewonn'n...Heerlijke humor, zoas we ze te weinig te zien krijgen, en voor één keer niet op z'n Antwaaaaaarps, maar op zijn Nevels...wijs jong !wijs, g'ebt er gien gedacht van...

Vanmorgen ben ik wreed tegen mijn gedacht uit mijn bedde gekropen...'t Halvernegen, en 't was nog pekkedonker ! 't Is nu kwartovertiene, en 't is nog nie vele gebeterd... Ooit leerde ik dat de koude de voorwerpen deed krimpen...'k zou nog moeten geloven ook, de dagen krimpen, de wereld dat ik kan zien krimpt, en zelve krimp'k ook...maar da schijnt van den ouderdom te zijn.

Gisterenmiddag, toen ik den overschot van ons noeneneten naar de kiekens droeg, zag ik dat mijn vissen in hunne vijver weer druk aan 't zwemmen waren...Normaal moeten die beesten nu stillekens op de bodem liggen te liggen...maar 't is veel te warme, dus zwemmen ze nog altijd... Ik heb ze dan maar een beetje eten gegeven ook...maar niet van de overschot van tafel, da mogen die vieze gasten niet.

Vroeger droomde ik er van in een iets warmer klimaat te leven, maar nu de temperatuur van de Loirestreek hier is komen logeren, vind ik dat eigenlijk niet zo fameus... 't is winter en 't is er gene...'t en weet niet wat 't wilt.

Gisterenavond belden mijn kleindochters mij op om te zeggen dat ze alletwee aan 't tekenen zijn, en dat 't schone is! Veerle zei dat ze voortdurend ruzie maken over wie nu het schoonste tekent. Misschien had ik ze beter ne blokfluit of nen accordeon gegeven...Muziek verzacht de zeden ???

Morgen of zo gaan we eens chinese fondue eten. Na jaren zoeken heb ik deze zomer bij toeval de nodige schepjes daarvoor gevonden. Hopelijk bevalt het ons... Voor de culinaire barbaren onder jullie, chinese fondue is min of meer hetzelfde als de klassieke fondue bourguignonne, maar in plaats van alles te bakken in de hete olie, wordt het gekookt in een straffe bouillon. Vandaar dat je niet met kleine vorkjes moet werken, maar met kleine gevlochten schepjes. Ik zie je geen schijfje prei aan een vorkje steken en koken...en weer uithalen...
Je eet daar rijst of mie of bonen bij, en je hebt er ook enkele dipsausjes bij, net zoals bij gewone fondue, maar hier niet op basis van mayonaise of olie, maar op basis van soya en dergelijke. 't Klinkt in ieder geval lekker, dus gaan we het eens proberen...

Wat er ook interessant aan is...'t lijkt mij véél minder kalorierijk...da's ook meegenomen...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: