woensdag, november 15, 2006

woordenschat ?

Gekke woorden...Waar komen ze vandaan, en in sommige gevallen waar zijn ze naartoe?
Tusschenterwe (Turkse tarwe = maïs - komt helemaal niet van turkije)
carnacière (Boekentas = waar komt dat vandaan ? Vermoedelijk van dezelfde tam als carnaval, en hier dus wellicht een vleeszak ?)
zeerat (guinees biggetje is het verkeerde woord voor cavia)(komt van over zee...)

Valt er je iets op ? Heel wat van die woorden zijn gewoonweg verdwenen...Geen mens die ze nog gebruikt. En weet je hoe dat komt ? Omdat onze moedertaal bezig is te verdwijnen ! Luister maar eens naar de jeugd, die spreken geen Maters meer, geen Oostends, geen Lierdes, geen Grimbergs, geen....neen, die spreken een mengelmoesje, waarin nog wel sporen van hun dialect zitten, maar waarin heel veel woorden uit het nederlands, maar vooral uit het engels komen. Bovendien zie je de laatste tijd veel van die rare woorden die uit de sms-taal komen, en niet alleen zien,ook horen... Taal evolueert, en dat is goed...maar nu krijg ik de indruk dat we vooral leenwoorden bij voegen (vroeger noemden we dat bastaardwoorden...) En het is niet alleen bij ons hoor, luister maar eens naar de franse tv, niet naar de tv-mensen, maar naar de mensen die geïnterviewd (nog zoiets) worden... In veel gevallen begrijp e ze niet meer, omdat er veel vreemde woorden inzitten, die dan op zijn frans uitgesproken worden... Bovendien, vooral in de Nord, hoor je nu en dan "le verlens" = "l'envers", waarbij ze de woorden achterstevoren uitspreken...en sommige van die vervormingen zijn dan blijven hangen in de gewone spreektaal...
Moeten we ons daar ongerust over maken ? Bah neen..dat verschijnsel is al zo oud als de straat, en veel van de woorden die wij nu als correct nederlands ervaren, zijn in feite woorden uit het jiddisch of andere talen...Wij kenden hier bezetting door spanjaarden (basta !), fransen oostenrijkers, duitsers, romeinen, noormannen en noem maar op, en al die talen hebben onze taal gemaakt... en het gaat zo maar door...
Ik heb het je al eens verteld, het enige dat kunstmatig is, is de taalgrens... Oorspronkelijk waren er tussen bv vlaams en frans, gebieden waar de tussentalen heersten, met andere woorden, je kon onmogelijk stellen dat hier vlaams en daar frans gesproken werd...het was een zachte overgang... Er was veeleer een mentaliteitsverschil dan een taalverschil, omdat de ene groep leefde in het graafschap vlaanderen, en de ander in ... Met andere wetten, ander geld, andere waarden ... Zo spreekt men hier nog van 'die van over de schelde', dat was vlaanderen... Hier was het in illo tempore in feite duits...(avant la lettre)

Lig er dus maar niet wakker van... En wees niet zo idioot van andere bevolkingsgroepen minachtend te bekijken...ze zijn veel dichtere familie dan we wel eens denken... Je kunt natuurlijk altijd doen zoals "The Windsors"...die in feite Von Sachsen Coburg noemen, maar tijdens de eerste wereldoorlog hun naam veranderden omdat die te duits klonk... (Historisch !)

En de tijd is niet zo ver dat wij hier met open armen arabieren importeerden om ons wiskunde, meetkunde, algebra (een arabisch woord !) en geneeskunde te leren... Ook architectuur (onze gotiek komt van...) en noem maar op... In dat -oh zo pure- bloed van diezelfde Windsors, zit negerbloed... Een van hun voorvaderen (voormoederen klinkt zo gek ) vond een afrikaanse prins zo mooi...En kijk maar eens goed, the queen heeft nog altijd enkele negroïde trekjes)

Kortom, we zijn gewoon allemaal een mengelmoesje...en wij as vlamingen nog meer dan een ander...Je kunt hier zelfs niet eens meer een typie vaststellen. (Noren zijn lang, blond, blauwe ogen, iberiërs zijn klein, zwartharig, smalle schedel, iets verder hebben ze eerder een ronde schedel (alpiene type) wij hebben alles en niets, of alles maar goed dooreen, ze hebben ons allemaal wel eens bezet (letterlijk...(?)) , en zaten hier blijkbaar niet stil...

Zijn we dan geen vlaming meer? Oh ja wel, en daar mogen we best fier op zijn, dat we dat hielden ondanks als, net zoals de walen fier mogen zijn op hun waals zijn (heel wat anders dan hun francofonie)...maar we moeten ons in vredesnaam niet druk maken daarover, tenzij als een bijdrage aan de grote mensheid... Wij hebben en zijn nog altijd een volk, met zijn eigenheid en zijn cultuur...maar onze sterkte was en is dat wij andere culturen kunnen opnemen, vermengen met het onze en er een beter geheel van maken!

tju... dat klinkt hoogdravend hé ? Nochtans wil ik alleen zeggen, wees je zelf, en pluk de goeie dingen van de anderen op, en voeg het bij het jouwe...dat is dan een win-win operatie...

'k ga stoppen. 't Regent voor 't moment niet, maar 't ziet er maar nat en grijs uit.

Tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

kom ik igsten op de biechtviering ( iedereen moest gan vertellen wie hij zeg als de kandidaat)
zitten ze daar met 4 man ik een klein kot en van de 4 lampen zijn er 2 kapot.

met mijn "stomme" muile zeg ik wat is dat hier dat is hier precies een kaberdoesken.

bellen ze onmiddellijk naar den technische dienst en die man werd "stande pede" gevordern om 2 nieuw lampen in te vijzen.
ondertussen vraag ik hen of ze de herkomst van dat woord kennen?

geen kat.
vraag ik hen of dat ook meetelt om te bewijzen wat voor goeien ik ben?

de verklaring :
napoleon gaf aand e hotels een nummer zals de sterren nu.
zijn indeling wqs van 1 tot 12
1 was het beste 12 het minste.
en de vlamingen zijn net als de franskions : ze proberen

in plaats van chambre douze wordt het kaberdoeze...

wist jij natuurlijk al of niet?

ik denk dat ze benauwd waren dat ik hen te veel zou vertellen...
't heeft toch geholpen!