zaterdag, oktober 21, 2006

Niet te rommelen, kiekeren dan maar...

Vandaag is er nergens in de voor mij bereikbare afstand een rommelmarkt, maar wel is er te Merelbeeste(sorry beke) een tentoonstelling van neerhofdieren, dus voornamelijk kiekens en kornijnen (des larpins). Dus gaan we daar maar eens naar kijken. Als kippenliefhebber is dit altijd leuk om te bezoeken. Misschien zie ik er voor de eerste keer dat nieuwe kippenras, ik ben de naam kwijt, maar ik zag het op een website over kippen, kippen die ongeveer zo groot zijn als een merel, als een kwartel...Hun eitjes zijn ook maar zo groot als een kwartelei. De kostprijs was voor deze nieuwigheid kolossaal !
Maar eindelijk is de kip aangepast aan de appartementen...Nu zal de appartementbewoner zijn keukenafval ook rustig aan zijn kippen kunnen voeren. Goed voor het milieu. (?)
Als je die reusachtige vleeskippen ziet, en daarnaast zo'n miniminikippetje...en je bedenkt dat dit door volgehouden kweken en selecteren uiteindelijk allemaal uit het bescheiden bankhivahoen voortkomt...niet te geloven. De wilde kip legt ook maar enkele eieren per jaar, de moderne legkip legt er meer dan 300 per jaar !!!
Nu kijk ook maar eens naar de hond...ook die komt uiteindelijk voort van de wolf...zowel de kleine chihuahua als de reuzegrote ierse wolfshonden. (Er stond er eens eentje naast mijn wagen(kadettje), ik moest omhoog kijken om zijn kop te zien...)
Eigenlijk doen wij al eeuwen aan genetische manipulatie... Je hebt van iedere diersoort die door de mens gekweekt wordt tegenwoordig tientallen, ja zelfs honderden variƫteiten. En het gaat vlug ! Toen onze gasten nog klein waren, was de degoe een pas ingevoerd huisdier in wording...nu zijn er al diverse kleurenvariƫteiten....In laat ons zeggen 20 jaar tijds...
Ook de plantenwereld werd door ons aangepast, maar het is pas sinds kort dat men werkelijk op kunstmatige manier ingrijpt in de plant zelf. Het is wellicht heel nabij dat wij hier tropische planten in de tuin kunnen houden, en dat niet dankzij de klimaatsverandering, maar doordat men de winterhardheid ingeplant heeft in de plant...
Waar gaan we naartoe ? Welke gevolgen zal dat hebben voor ons milieu? Denk niet dat er geen gevolgen zijn ! Men heeft nu al vastgesteld dat er kruisingen zijn ontstaan van genetisch gemanipuleerde en gewone natuurlijke planten...en sommige daarvan blijken nieuwe aanpassingen te hebben die niet voorzien of zelfs niet gewenst zijn....

En kijk eens naar de mens... Ik zit veel in oude boeken en oude postkaarten te zoeken naar zaken die mij interesseren om af te tekenen en te branden in hout. Dan zie je ook veel foto's van mensen, klassen, fanfares en dergelijke meer... Je moet er ook eens naar kijken...Zie je ook hoezeer de mens verandert is ? In vergelijking met vroeger zijn we veel mooier geworden, veel -gladder, veel effener, mooier... Hoe zou dat komen ? Milieu ? Voeding?
Om eens over na te denken...
Tot de volgende?

Geen opmerkingen: