zondag, september 10, 2006

Vroeger

Ik ontving vandaag een mailtje van mijn Waalse Vriend Erwin, met een opsomming hoe wij vroeger leefden...In een auto zonder veiligheidsriemen en kinderzitjes, hoe we dronken uit hetzelfde flesje, hoe we alleen mochten gaan spelen in het bos, zonder doodsbange ouders...Ik had dit al eens gekregen, in een nederlandstalige versie, dus wellicht heb ik het je al eens toegestuurd, dus dan nu nog maar een keer, in't frans...
Kan mijn nichtje Ine (een oompjeszegger) het eens proberen te lezen, ze is in de periode dat ze zichzelf aankondigt in de taal van Verlaine en Molière op haar hotmail messenger... Zo leert ze nog wat bij. Het is belangrijk zo veel mogelijk talen te beheersen, je bent zoveel keer man als je talen kan...maar vergeet nooit je "roots", we vormen misschien maar een klein groepje, maar ieder verworvenheid is een verrijking voor het mensdom, dus ook ons vlaams.
Je hoeft daarvoor geen rechtsextremistje te worden, liever niet, dank u... Dat extremisme heeft immers niets met taal te maken, alhoewel ze in Frankrijk, in Duitsland, in Amerika en hier, en overal waar ze woekeren, dat als een van de strijdpunten voor op stellen...Gek hé, als je plots vaststelt dat ze in zowat alle talen beweren dat ze hun eigen "moerstaal" verdedigen...Vooral in een land als Amerika vind ik dat leuk...zouden ze daar eerst je afkomst uitzoeken? Worden daar alleen mensen met zuiver Engelse roots toegelaten? Of toch ook de ieren en de schotten...en zijn ze dan volwaardig ??? Hihi...ik vind dit denkwerk alleen al plezant.
On moeder zei vroeger al dat alles met een "te" voor verkeerd was. te links, te rechts, te dik te dun... Als tekenaar moet ik haar gelijk geven, het mooist is de "gulden snede", je vindt die ook overal in de natuur terug, en je kunt hem gemakkelijkshalve zetten op ongeveer eenderde hoog en eenderde breed. Neem een blad papier, trek een denkbeeldige lijn op eenderde van de hoogte van je blad, trek dan een zelfde fictieve lijn op eenderde van de breedte van het blad, en teken een bolletje op het kruispunt van deze lijnen...kijk nu maar eens...je kunt het bolletje niet beter plaatsen, je gevoel vertelt je dat dit het juiste plaatsje is om dat bolletje te zetten. Gek ? Kijk nu maar eens naar beroemde schilderijen, je zult zien dat dit punt, ofwel rechtsonder of boven of linksonder of boven, maar op die fictieve eenderde eenderde, bijna altijd terug te vinden is als het zwaartepunt, de kern van het schilderij.
En je kunt nergens een schilderij vinden die ook ook als mooi, als juist ervaren wordt, waar het zwaartepunt uiterst rechts of uiterst links ligt...Hoogstens vind je er waar het centraal staat, en dan zul je zien dat dit altijd ofwel dient om het gewicht van de figuur te beklemtonen (portret), ofwel omdat je er niet op let dat er toch een accent ligt op de guldensnede...soms door gewoon de lijnen van het totaalbeeld door te trekken kom je er... Gek hé?
Als je op internet surft op guldensnede, dan zul je vaststellen dat heel de natuur zo is opgebouwd, de draaiing van een schelp, de inzet van een blad op de stengel, overal vind je die verhouding terug. Je zult ook zien dat 1/3 niet helemaal correct is, maar als je op het gezicht dat punt vaststelt, zal je gek genoeg merken dat je niet precies eenderde hebt ingebeeld, maar dat je automatisch practisch rect op de guldensnede zit...wondere natuur...
Je kunt er veel uit leren...uitersten zijn verkeerd, maar ook het centrum is niet ideaal...
Weet je nu al voor wie je moet kiezen ?
Ja ? dju toch...niet voor pol, of jan, of juul of mariette toch??? Je weet dat dat niets opbrengt, het is toch de partijdiscipline die regeert???
Ach, je twijfelt weer ?
Gelukkig...
Tot de volgende ? Je weet morgen is er niet veel kans dat ik er ben...

Geen opmerkingen: