zaterdag, september 23, 2006

Veni Creator

Oude mensen, die de mis nog hoorden in 't (potjes)latijn, zullen wellicht ook nog het genoegen gesmaakt hebben om het Veni Creator te mogen aanleren en te moeten meezingen op hun plechtig vormsel... Oude mensen die in de kristelijke jeugdbeweging mee bewogen hebben, zullen bovendien nog iedere zondagnamiddag het spel onderbroken hebben om naar het lof te (moeten) gaan, waar we in gezelschap van enkele maagden die al lang over datum waren, het Tantum Ergo te zingen...
Ik heb ooit een (één) jaar latijn mogen leren, maar heel veel van die teksten zijn me vreemd gebleven, nu ja, wie maalde daarom, ergens was de godsdienst in die tijd vooral een lippendienst, waar wij leerden te lachen met de gebedsrolletjes van de tibetaanse boedhisten...
Ik denk dat er geen één maatregel zoveel mensen uit de kerk heeft gejaagd als de verplichte deelname aan twee weekdagmissen per week in voorbereiding van je vormsel... Vooral een feest met veel geschenken dat je zeker niet mocht missen...
Ik sta altijd een beetje verbaasd als ik de mohamedanen (ik heb het gevoel dat mijn schrijfwijze niet juist is ???) die midden in de dag, waar ze ook zijn plots beginnen zingend te bidden en te knielen in de richting van Mekka ( Naar waar richten de inwoners van Mekka zich ???)..En ik denk dan dat dit onmogelijk kan blijven duren...en ja, in de fabriek en op de chantier zie ik ze inderdaad niet knielend zingen, en in ons verdorven westen hoor ik dat heel wat van hun wetten ferm aan 't afzakken zijn...
Maar, zegt dat iets over Het Geloof, of over het Westen ?
Ik heb dan altijd het gevoel te moeten antwoorden: aan alle twee !
Als er ergens een God is, dan geloof ik nooit dat hij lippendienst verlangt, eerder dat verlangt hij dat we leven volgens zijn schepping en dat houdt onvermijdelijk in voor en met elkaar leven...Maar als ik kijk naar ons Wilde Westen, dan denk ik dat we toch (weer eens) fel aan 't ontsporen zijn. Men doet niet meer iets voor elkaar, met doet alleen nog iets voor "IKKE".
Wat ook de gevolgen zijn voor de ander.
Blijkbaar zijn we al lang het verval van het romeinse rijk vergeten...en is het nu weer brood en spelen...
En toch is er nog iets dat leeft...bekijk maar eens hoeveel powerpoint presentaties er per mail toekomen, met veel "belerende" teksten verlicht met mooie beelden. Ik kreeg al van iemand het verzoek die "melige" dingen niet meer door te sturen. Maar ze zijn er, en ze komen niet van mij, ik ben niet zo knap in het maken van dergelijke dingen, en ik denk ook niet dat ik zo lang zo moraliserend kan broebbelen.
Men smijt het oude geloof over boord, en zoekt weer naar het geloof van voor de kerstening, of naar nieuwe geloven (koran en/of bahaï en/of boedhisme of een van de vele sekten) We vinden zelfs heel wat over hekserij (wicca)... Het oude levert niet het gewenste antwoord, maar toch zoekt men ergens naar een (passend ???) antwoord. Raar !

De ribbenkast van Anny is stillekens aan 't beteren, maar ja, ze kan niet stil zitten, en dus gaat het traag. Ik mag nu tweemaal per dag mijn echtgenote in de doeken doen... en dan nog zo hard mogelijk aantrekken ... Wie had gedacht dat ik het ooit zo ver zou brengen??? Nog een geluk dat ik nog wat pijnstillers heb liggen die voor mij niet zwaar gfenoeg meer zijn, ze komen nu goed van pas voor Anny.

Het regent, de dagen korten, het daglicht is er maar gedurende 9.1 uur meer, en de zon gaat op en onder op omtrent het zelfde uur Op 7.33 Onder 7.42...Voel jij ook die winter naderen? Van mij hoeft het niet, ik zie ieder jaar weer tegen die periode van duisternis op ! Ik ben blij dat ik niet ergens helemaal in 't noorden woon, en in de winter zelfs geen dag meer zie.
Ik denk dat dat ook één van de redenen is waarom ik niet van 't hooggebergte hou, Gezelle schreef al: "Wie in de bergen te wonen verkiest, 's morgens en 's avonds zijn deel van de zonne verliest." en 't is al zo kort.
Voor mij is de nacht niet alleen de rustperiode, het is de periode waar het licht, het leven wegkruipt... Het gekke is, als ik schilder, dan werk ik altijd met donkere sombere kleuren. Verklaar wie kan !

Allee, 'k ga stoppen met schrijven, en mij weer intellectueel verheffen en sudoku gaan spelen...
tot morgen?

Geen opmerkingen: