zaterdag, augustus 12, 2006

Wacko, cool, shit, ...

Toffe taal hé, ons vlaams?
Heb je kinderen? Kleinkinderen? Broebelen die ook zo?
Ik wist niet waar dit "taaltje" (?) vandaan kwam, maar je moet eens meekijken naar de moderne tekenfilmpjes (nu ja, tekenen ??) à la Simpsons en van die andere oerlelijke wezentjes die over je scherm rondhobbelen.
Gesnapt?
En let op, ze voegen steeds meer ook sms-taal in, in zowel de spreek- als de schrijftaal...Je krijgt dan een kryptische mededeling als : ff 4 5' dan...
dat betekent blijkbaar: effe voor vijf minuutjes dan...
en die mannen schrijven zo ganse gazetten naar elkaar, en wonder boven wonder, meestal begrijpen ze elkaar ook nog !
...en ook daar zijn de "woordtekens" (?) op het engels, lees amerikaans, gebaseerd.
En dan heb ik nog een kleinzoon die deze termen met een brakels accentje en op een enorme snelheid uitspreekt... Gewoonlijk begrijp ik het al na een keer of tien herhalen. tof jong ! cool !
Ik heb altijd de indruk dat hij spreekt als vroeger een fonoplaat van 33 toeren die je afspeelt op 78 toeren. Maar dat zal wellicht al voor een boel jonge mensen latijn zijn, want die hebben nog nooit gehoord van fonoplaten, en zeker niet dat je die dingen had op 33, 45 en 78 toeren...
Opa is blijven hangen in the sixties ???

Ik herinner me dat oma, mijn moeder, regelmatig "vertaling" vroeg van wat haar kleinkinderen aan haar zegden...Het probleem was dan dat oma westvlaams sprak, mijn kinderen oost-vlaams en de kinderen van mijn broer een soortement brabants..."Oma krijg ik een pilleken" "Wa moeten z'ên ?" "eu spekke, ma" "ah ! joaje vintje, je meug hie eu spek'èn"...(nu in 't vlaams: Oma mag ik een snoepje ? - Wat moet hij hebben ? - Een snoepje, ma. - Ah, ja hoor ventje, je mag een snoepje hebben;-)

Ik vraag mij af wat oma, moest ze nu haar kleinzoon zou horen, er van zou maken???, en ik zou de vertaling pas zelf kunnen geven na ettelijke malen herhalen en smeken om trager te praten...

L'histoire se répète...

Hoe zou dat binnen 25, 30 jaar zijn, als Bart en Veerle zelf met kleinkinderen zitten??? Of geraakt de wereld zo ver niet meer ? Als je ziet wat er allemaal weer aan 't gebeuren is op dat kleine wereldbolletje...Je zou er aan twijfelen hé? Maar ja, zo was het al voor mijn geboorte, en zo is het eigenlijk onafgebroken geweest, en we zijn er nog altijd...
Eigenlijk zijn de "officiële" oorlogen véél "menselijker" geworden ! Nu staat de televisie vlak bij het doelwit, en als er burgers getroffen worden, reageert "de goegemeente" met verontwaardiging ! En het helpt ! Dat is het wondere ! Nu smijten ze geen volledige steden meer plat om druk op de partijen uit te oefenen...neen, proper vechten ! met zo weinig mogelijk civiele slachtoffers ! En de mannen van Hezbollah (of hoe schrijf je dat) tonen zorgvuldig alle burgelijke slachtoffers aan de "verontwaardigde wereld"... Je weet toch nog wel dat dat dezelfden zijn die dan in een winkelcentrum een bom laten ontploffen -voor de goede zaak !, of wat dacht je ?
Ik kies geen partij in al die zaken, ik zeg alleen dat vechten en doden, geen oplossing biedt ! Iedere dode betekent voer aan de haat en aan 't geweld !
Men voert ze op, als martelaren voor de "goede" zaak ! Niks geen martelaren, er zijn alleen slachtoffers, zelfs diegenen die zo gek gemaakt worden om als levende bom te fungeren. Hoe zouden die leiders 's nachts slapen ? Drukken al die doden niet op hun geweten? (s'Il faut donner son sang, eh bien, monsieur le président, donnez le votre, vous êtes le bon apôtre...zingt een franse chansonnier...)

Ik hoop dat hun geweten hen geen seconde rust meer laat ! Dan krijgen ze misschien ooit het besef dat ze verkeerd bezig zijn.

Maar ik twijfel, hebben die mensen nog een geweten? Zowel aan de ene kant of aan de andere.
Ken jij veel beesten die hun eigen ras proberen uit te roeien?

tot morgen, bij leven en welzijn...voor u en voor ons !

Geen opmerkingen: