dinsdag, augustus 15, 2006

gelezen:

"Alcoholvrij bier is als een BH aan een wasdraad...het beste is er uit."
leuk hé ?

Vandaag is er rommelmarkt te Tielt, aan het station, maar ik ga er niet naar toe. Nochtans is dat altijd een zeer mooie en interessante markt, maar het weer staat mijn rug niet aan...'t doet wee.

Gek, wee...dat is een heel oud en niet meer gebruikt woord, tenzij bij weeën. En hoewel weeën heel veel pijn doen, beseft wellicht niemand dat wee gewoon pijn betekent. Ik heb weeën is dus gewoon ik heb pijnen. Nochtans zal iedereen je voor gek verslijten als je als man weeën zou hebben. Wil iemand me dat eens uitleggen ? Alvast bedankt ! Weet je, toen ik klein was spraken ze niet van weeën, ze hadden "dragen"... "Heur woater is gebroken en nu hê ze dragen"

Water breken...en ze zijn helemaal niet "vervrozen" ???(bevroren voor de mensen die geen gewesttaal begrijpen)

Het ijs breken is veel logischer, al hoewel men dat meestal doet waar er in geen velden of wegen water te vinden is... Waarom breekt men dan dingen die er niet eens zijn?

Taal...Weet je dat er vroeger kleinkunstenaars waren die een volle avond aan elkaar flansten, gewoon met dergelijke woordspelletjes ? En we genoten er van ! Men stelde gewoon spreekwoorden en zegswijzen plots in hun letterlijke vorm en betekenis, waardoor het plots helemaal niet meer klopte. Ze heeft hem nogal geknepen toen de bliksem vlakbij insloeg...werd gevolgd door: - Ik heb hem 's anderdaags gezien, de sukkelaar, hij was helemaal blauw geknepen. Hij kreeg gratis een lidkaart van de pvv, ze noemen hem sindsdien het blauw manneke...(pvv was de naam van de liberale partij, partij voor vrijheid en vooruitgang, maar alras "pest voor Vlaanderen"...)

Het houdt allemaal niets in, maar het was leuk, en vooral je ontwikkelde er niet alleen je taalgevoel mee, maar ook je humor. Op een of andere manier is die "spielerei" weer weggeëbt.
Gek is dat, plots is het er, en plots niet meer... Kent er iemand een tennisspeler voor Bjorn Borg ? Waarom niet ? en waarom de diene plots wel ? Voordien sprak men alleen van tennis in the high society...dat was niets voor het plebs, het schorem...dat waren parels voor de varkens, tot plots een of andere televisiemaker vond dat wij dat ook wel eens moesten zien en leren kennen... En zo is het met heel veel dingen gegaan. Onze denkwereld is helemaal niet echt van ons, men heeft onze wereld daar netjes voor ons geconstrueerd ! Men haalt er dingen uit, men voegt er dingen bij... men maakt niet alleen het nieuws, men maakt ook dat wij interesse hebben of krijgen voor dat wat zij dan, op dat ogenblik, van ons willen... Ik zou graag de dirigent eens willen spreken. En weet je, op geen enkel ogenblik krijg je het gevoel dat jij niet denkt wat je zelf zou denken, of zou willen denken, was er niet die voortdurende inprenting . . .

Denk niet dat jij, of ik, nog origineel denken... dat doen we al lang niet meer, we kunnen het misschien nog een klein beetje, maar het is niet meer mogelijk de inprenting volledig te herkennen. Misschien een klein voorbeeldje van de penetratie van ingeprente ideeën ?

Was jij ook verontwaardigd door de aanslagen op de wtc-building, the twin towers ? Vond je dat ook echte misdadigers, die niet streng genoeg konden gestraft worden ? Toen men de schuldigen kende, en amerika een aanval deed op afghanistan, om ze uit te schakelen, ...wanneer ben jij dan plots omgekeerd ? en wanneer en hoe kreeg men het voor elkaar om plots tegen de amerikaanse agressie op te komen? Was jij ook zo kwaad op hesbollah en aanverwanten die met bomauto's en zelfmoordenaars in winkelcentra, op huwelijksfeesten en dergelijke onschuldigen troffen ? Wanneer en wie heeft je plots doen inzien dat het de israëli's zijn die agressors zijn ? Wanneer ben je begonnen de oprichter van het terrorisme, van de vliegtuigkapingen te bewonderen ? Je doet dat niet ? Jasser Arafath en de p.l.o. zullen nogal gelachen hebben toen plots iedereen hier met zo'n geblokte keukenhanddoek rond zijn nek liep...

Denk je nog altijd dat je zelf denkt ?

tot morgen ?

1 opmerking:

Anoniem zei

neen toontje, het beste moet er nog in!
het beste zat er zo lang in dat het een beetje vuil werd en aan de wasdraad moest...
bedankt voor de uitleg van
tetitdatute "wei"
ik heb die wei nooit begrepen dat zal wel iets met die "wee" te maken hebben of leg me dat maar eens uit
pardon ut.
ekvinweldajevreediepzinnigwordt
esdatdoortwere?
testitdadezunneweerschijnt!!!
tot binnenkort de courgetten zijn derduurdaregenwere!