woensdag, augustus 16, 2006

Courgetten

Ik kreeg, naast een leuke reactie op mijn blog, ook nog de mededeling dat de courgetten rijp zijn... Joepie ! Niet alleen wij, Anny en ik, zijn verslingerd op courgetten en pompoenen, maar we staan er regelmatig een deel af aan onze speciale kleindochter.
Speciaal ? Ja, we zijn in het bezit van een speciaaltje... Eentje met zware voedselallergie. Het is een ramp om dat kind afwisselend voedsel te verschaffen. Bijna alles wat je in een winkel vindt is niet te eten door dat lieve kind. Bij feestdagen als klaas en pasen en dergelijke meer, vragen wij de moeder om zelf alles te kopen, en wij betalen het dan, maar met een gerust hart en geweten. Zelf kennen we de ellenlange lijst verboden stoffen niet, haar moeder wel, en wonder boven wonder, zelf kent zij en kent haar broer er ook al heel wat van.
Ook als we een feestje hebben, moeten we voor ander eten zorgen voor haar, op haar eigen communiefeest mocht zij maar van een paar dingen proeven, terwijl wij daar zaten te schransen.
Gelukkig is ze zo getraind, dat ze bijna nooit meer zondigt...in haar geval wordt de kleinste zonde onmiddellijk afgestraft met helse jeuk!
Onlangs lag ze eens bij ons in de zetel, en stond op van de jeuk...bleek dat een van de kussens wellicht wol bevatte. Mocht ze iets eten waar ei inzit, dan hebben we maar enkele minuten tijd om op te treden...zoniet kan het fataal zijn.
Courgetten en pompoenen mag ze eten, in de soep, en anders...en ze eet dat echt dolgraag, dus veel van de courgetten en pompoenen verdwijnen richting kleindochter.
Ik heb je niet genoemd, oh milde schenker, omdat ik weet dat je dat wellicht niet graag zou hebben, maar ik schrijf dit om mijn dankbaarheid te beklemtonen ! Bovendien weten we dat de meeste tuiniers in hun eigen tuin geen of veel minder sproeistoffen en kunstmatige dingen gebruiken dan de professionele tuinders...Wat ook weer winst is voor dit uiterst gevoelige wezentje. Dank !

Heb je al eens buiten gekeken? Niet doen, 't is echt de moeite niet...'t is al grijs en nat, vies, bah !Voor mijn deur staan de restanten van wat eens aardappelplanten waren...Door de warmte en droogte in juli waren ze veel te snel afgerijpt en op sterven na dood...De regen heeft ze nieuw leven gegeven...letterlijk, de aardappeltjes die er al waren zijn nu weer aan 't kiemen en aan 't uitlopen. 't Zullen kostelijke patattten worden ! Een goede raad, begin al vast maar te trainen om bij de grote groep rijst- en pastavreters te behoren, hopelijk blijft dat betaalbaar.
En wees er maar zeker van dat de patatfrietkramen hun producten weer zullen opslaan, onder druk van de stijgende aardappelprijs...Gek genoeg is er geen ene die zijn frieten weer afslaat als de patattten weer goedkoop zijn het volgende jaar... Ooit stond er aan het station te Oudenaarde een frietkot, waar een oud-bouwvakker in stond, die vertelde me hoe rijk hij geworden was met frieten...Moest die mens nu nog leven, dan zou hij wellicht zwemmen in het geld, zoals hij er vroeger al in kon pootjebaden...
Heb je al eens gezien hoeveel zakjes frieten je kunt maken van één kilo patatten ???
Dat is een systeem die duidelijk veel beter werkt dan wat nu nog rest van onze automatische indexering...Daar hebben ze alles wat kans loopt duur te worden uitgebonjourd, en dan ons maar koesthouden met de index, die er allang gene meer is...
Heb je al eens de prijzen bekeken in de winkel? aan de pomp ? bij den apotheker?
'k ga zwijgen, 't bleten staat mij nader dan 't lachen...
tot morgen ?

1 opmerking:

Anoniem zei

toontje, dat wist ik niet
dat is goed om weten wqant ieder jaar is het hetzelfde als de diepvriezers volzitten moet de rest van de pompoenen naar de kelder
je kan dat bewaren tot na nieuwjaar en ieder jaar breng ik die weer boven , geen een gebruikt gezien het gemak van de ingemaakte groente in de diepvries.
je kan wel raden zeker hoe ik ze terug boven breng?

en voor alle duidelijkheid.
in mijnen hof komt geen sproeisel
dank kan je het even goed gaan kopen vind ik

ps deze namiddag langs geweest
hopelijk vond je iets aan uw voordeur want soms krijgt er wel eens iets pootjes...

groeten aan dienen anderen helft van (m& k)

luc