zondag, juli 30, 2006

tijd...

Vanmorgen zat ik weer eens te lezen in een wetenschappelijk werk over de Franse revolutie en de boerenkrijg. Daar staat o.a. in hoe de revolutionairen poogden de kalender te wijzigen in een systeem meer aangepast aan het nieuwe tiendelige stelsel, ze hadden weken van 10 dagen en de 10° dag was de rustdag. Volgens historici was het vooral de kerk die deze aanpassing tegenwerkte...Ik denk dat iedereen tegen was, in twee weken was je al bijna een volle rustdag kwijt...en er was dan nog zesdagenweek van 14 à 16 uren per dag...
Ook vandaag is me nog een ander fenomeen opgevallen in verband met de tijd. Momenteel regelt men de tijdseenheid (seconde) aan de hand van de trillingen in een of ander atoom (cesium als mijn geheugen goed is). Maar omdat daar blijkbaar toch nog afwijkingen in mogelijk zijn, heeft men een heel pak dergelijke uurwerken bij elkaar gezet, en het gemiddelde daarvan is dan de juiste tijd... Dacht je dat dit ingewikkeld is ? We zijn nog maar aan het begin...We stellen vast dat onze seconde ook in relatie staat met het begrip etmaal, zijnde een omwenteling van de aarde. Nu draait de aarde niet netjes altijd even snel...de rotatie vertraagt, en zo heeft van vorig nieuwjaar weer eens één seconde laten vallen, men is van o uur direct op o uur twee seconden gesprongen. Dit is niet voor het eerst. Als de aarde nu gemiddeld 1 seconde per jaar zou vertragen, dan zou men in 60 jaar één minuut kwijt zijn, in een 600 jaar 10 minuten, en in de tijd van de geboorte van kristus zou dat dan al meer dan een halfuur schelen.
Als vakbondsmens stel ik mij de vraag of al die secondetjes en minuutjes die we ongemerkt bijkrijgen, of we die nu gratis voor niets werken?
allee, tijd...misschie kan men op die manier zeggen tegen de rokers dat ze 1 sigaretje meer mogen gaan roken in de rookruimte...of voor de drinker de tijd voor een pintje in de drankruimte... of voor de hasj.... juist, etcetera etcetera etcetera..
Het heeft we één goed iets voortgebracht...ik heb nu tijd om te bloggen, dan zij al de minuutjes die ik indertijd onwetend heb mogen werken voor de ...van de ... juist.

Oplettend dat ik toch geen overschrijding doe van de tijdswinst, tot morgen ?

Geen opmerkingen: