woensdag, juli 12, 2006

Hip, hip, hip...

Eigenlijk doet dit feestelijk aan hé? Nochtans, niets is minder waar, het is een wreedaardig overblijfsel van de jodenvervolging en van de kruistochten.
Oorspronkelijk was het eigenlijk hep, hep, hep en dat was een afkorting van Jerusalem (maar dan in 't latijn Hie...en nog wat, vandaar de h, est perdida...Jerusalem is verloren.
De kreet werdt gebruikt bij jodenvervolgingen, en vermits dat een plezant feestje was (!) werd het kort nadien ook op meer gewone feestjes gebruikt...
Er is dus blijkbaar niets nieuws onder de zon, toen was er al rassenhaat, geloofsnaijver en dies meer, en dat is er nu nog.
Nu zitten we te kankeren op de islam en zijn fanatieke aanhangers, maar we hoeven niets van ze te leren, bij de verovering van Jerusalem door de kruisvaarders werd iedereen die een arabische kledij droeg, man, vrouw, kind over de kling gejaagd ( Heer, wat moeten wij doen met de kristenen die daar ook nog wonen? - Dood ze allemaal, zij gaan toch recht naar de eeuwige zaligheid!) Geschiedsschrijvers verhalen dat de kruisvaarders tot de knieën in het bloed liepen...
Hopelijk lezen die fanatieke islambelijders dat niet, anders staat ons nog wat te wachten.
Heb je ook geleerd hoe Spanje "bevrijd" werd van de Moren? Leuke start om ons verdraagzaamheid aan te leren hé?

Mieke liet me weten dat 11 juli toch een feest is, haren Jan verjaart dan??? En vandaag verjaart Martine, mijn buurvrouw...Weeral feest... Of niet, want ze komt ook stillekens aan de leeftijd waarop vrouwen helemaal niet graag meer herinnerd worden aan de jaren...Niettemin, van hier, van achter mijne computer (zo dat niemand er ergenis kan aan hebben) drie dikke zoenen aan Martine en nog vééééle jaren ! Sorry Eddy, 't is niet de bedoeling je onder de duiven teschieten, hooguit je eens wat wakker houden, want vannacht heb je weer een heel bos afgezaagd. Het is lastig weet je, als je zelf niet kunt slapen om door de muur heen het sonore geronk van je buur te horen...Enfin, je kunt er maar deugd van hebben, en het is niet omdat ik wakker lig dat heel de wereld moet waken hé.

De zon is weer volle bak present, gisteren was er nog nu en dan een wolkje, maar nu een helder blauwe hemel. Zo van dat heel lichtblauw bijna wit, waarvoor de vlaamse schilders zo beneden werden. En effectief, de hemel is in het zuiden veel blauwer...Vandaar misschien dat Verhafstoot zo graag in Italië zit ?

Hier naast mij staan voor het moment weer 6 soorten orchideeën te bloeien, en er staan er nog enkele in bot. Het is een wonder hoe goed die bloemen het hier doen. Ik denk dat het te wijten is aan mijn aquarium, die zorgt dat er hier steeds een hoge luchtvochtigheid is, en dat is wat deze orchideeën nodig hebben. Er staat onder andere een paarsrode phallaenopsis te bloeien, die reeds onafgebroken bloeit sinds moederdag van vorig jaar...meer dan een jaar aan een stuk schenkt die plant ons mooie bloemen. Het is alleen jammer dat de meeste orchideeplanten niet zo mooi zijn, meestal zijn het kleine onbetekenende planten, of grote groene saaie bladeren. De enige die nog enige charme heeft ook als hij niet bloeit is de dendrobium, maar dat is dan ook een die weinig verkocht wordt omdat hij moeilijk weer aan de bloei te krijgen is...Hier staat er een met groene blomen met een paars hart, met een tiental bloemen op een stengel te pronken...voor de Xte maal.... Er staat hier ook een bekerplant, je weet wel, zo'n plant met grote roodbruine bekers , insektenetende planten. Vraag het maar na, iedere bloemist zegt dat je dat maar een jaar kunt houden. Hier staat er een al 4 jaar, en ieder jaar produceert hij weer van die mooie bekers om de vliegen te vangen. Wellicht ook tengevolge van mijne akvarium ?
Anny en ik houden van bloemen, en hebben maar een probleem...Te weinig plaats om bloemen te zetten.
Tot morgen ?

Geen opmerkingen: