zondag, juli 09, 2006

goegelen, messengeren, chatten, isimissen...

Ik heb onlangs een dikke van dale weggeworpen wegens ouderdomsverschijnselen. Eigenlijk was die dikke helemaal niet dik, één boekdeel ! Nu heb ik er in de plaats een van drie boekdelen, die dus veel recenter is, maar helemaal nog niet up to date...
Ik heb vastgesteld dat onze taal wel veel meer woorden bevat, maar bijna niet rijker is geworden. De enige nederlandstalige (?) uitbreiding is het surinaams..., al de rest is import.
Vroeger noemden we dat bastaardwoorden.
Wellicht hebben we nu gewoon een bastaard-taal ?
Een onechte taal, dat is één synoniem voor bastaardtaal. Een kind zonder vader, of van een vreemde vader ... Tegenwoordig zijn er veel zo ! Heelwat jonge paren paren zonder echtparen te zijn...ze paren wel echt, met als gevolg dat Vlaanderen nu wellicht volloopt met bastaarden !

Het klinkt afgrijselijk hé ! Hopelijk is dat alleen een kreet uit de pen van een stilaan archaïsche grootvader. Alhoewel... Hoe zit de wet eigenlijk ineen wat betreft erfenissen en co ? Is dat al voorzien ? Ik heb er geen gedacht van, maar als het nog niet bestaat, dan wordt het wel hoog tijd, precies zoals het hoog tijd wordt al die koppeltjes die nu samenwonen, een of ander wettelijk statuut te geven...Of is dat er al ?

Ik weet wel dat een decroo (met kleine d, daar droomt hij al jaren van in al zijn bescheidenheid als eerste burger van het land - na de koning- zoals hij zelf zegt) al jaren geleden wettelijk gescheiden was van tafel en bed, om fiscale redenen... Hij woont wel nog altijd gelukkig samen met zijn antwerpse van de franstalige bourgeoisie... Maar dan stammen zijn kinderen toch nog uit een wettelijke verbintenis, maar die kinderen van nu ?

Ik ben eerlijk gezegd niet tegen dat samenwonen, als je al de miserie hebt gezien van een (v)echtscheiding...dan krijg je plots wel een andere kijk op het huwelijkse stelsel. En het is ook veel minder zondig denk ik, want een gescheiden persoon mag van het vaticaan eigenlijk geen communie meer ontvangen, maar ik heb nog nooit iets dergelijks gelezen ten opzichte van de samenwonenden ???

Wat ik wel onlangs las: in Afrika laat men de katholieke priester wel trouwen, omdat dat daar in beter in overeenstemming is met de mentaliteit... ? Ik weet niet in hoever dat juist is, weet u daar iets meer van? Mij zou het niet heel erg verwonderen, de aanpassing van de kerk aan de zeden en gewoonten van het land zijn talrijk...Denk maar eens aan de heiligverklaring van Confucius (Koeng Foe Tsé) die eeuwen voor Kristus leefde??? En zo zijn er legio voorbeelden.

Ik lees wellicht te veel... Ik voldoe perfect aan de criteria waarom vroeger de gewone mens (Het plebs) zelfs de bijbel niet mocht lezen.

Allee, genoeg doordenkertjes voor vandaag... Mijn boek over Byzantium is uit, binnenkort zit ik te memmen over de invloed van de Franse revolutie op ons doen en denken, de boerenkrijg en de rechten van de mens, de code panoleon en zo voort. Maar wacht maar wat, want het is een verdomd moeilijk wetenschappelijke studie...Ik ga er maar traag doorgeraken, ne oude mens kan zich niet zo lang meer concentreren hé.

Tot de volgende ... Ik ga luiteren naar Kroentje Cucke, op de radio...

Geen opmerkingen: