maandag, juni 12, 2006

warm...

Gisterenavond was het bijna 30° in onze slaapkamer, en dat ondanks het feit dat wij de ganse dag onze zonneweringen allemaal opgezet hadden.
Nu ja, dat is geen wonder, want dank zij een van die vernuftige staaltjes van de moderne technologie, heb ik nu een sensor gehangen op een beschaduwde en (bijna) steeds tochtvrije plaats, en kan ik binnen lezen dat het meer dan 30° was...Vanmorgen was het al 20° om te starten...(buiten hé, op de kamer was het vanmorgen nog altijd 27°...)
Ik kan goed tegen de warmte, maar toch raakte ik niet in slaap...dan maar de ventilator ook doen draaien, pyama vestje uit, en dan ging het...
Rond één uur hoorde ik dan Anny de ventilator uitdoen, wellicht stoorde het lawaai haar. Het is gek, soms ligt ze te snurken, schiet wakker en vertelt me dat ze nog geen oog heeft dichtgedaan...En ze meent het ! Het menselijk ervaren is niet verwant aan de realiteit, denk ik maar...Want ook ik heb dat, soms denk ik dat ik slecht sliep, maar ik hoorde niet dat Anny twee keer was opgestaan en zelfs een keer naar beneden was gegaan...Wanneer lag ik dan wakker te liggen???

Nu, er is wel meer vreemd aan de mens. Heb jij herinneringen uit je vroegste jeugd? Heb je die al eens geconfronteerd met diegenen die dit samen met je beleefden??? Gek hé, soms is hun ervaring héél anders dan de jouwe... Ik denk dat daar echt voer voor psychologen in zit. Maar ja, die horen dan alleen de ervaring van de patiënt, waar naar mijn gevoel de confrontatie tussen de ervaringswerelden veel meer zou onthullen.

De patoaërs in het veld voor mijn deur, zijn er nu toch nog allemaal door gekomen. In het begin leek dat er veel weggerot waren door de lange koude regenperiode, maar het valt al bij al nog mee. Wel is alles veel ten achter, ze moesten nu al veel groter gestaan hebben. Ik herinner mij dat vroeger de eerste nieuwe patatjes bij ons gegeten werden rond Nieuwpoortkermis, dat is nog minder dan 14 dagen van nu...Ik denk dat er nog niet veel patatten van eigen bodem nu zullen geoogst worden... Hier in het Oudenaardse zijn de eerstelingen te vinden in de regio van Kruishoutem...Natuurlijk valt ons dat nu niet meer op, want in januari kun je nu al nieuwe patatten eten, van waar ze komen weet ik niet, maar in de grootwarenhuizen liggen ze al lang te blinken, aan vurrukkullukke prijzen...We volgen de natuur niet meer in ons bestaan. Alles is er nu altijd, het hele jaar door te verkrijgen. Je kunt alleen nog de natuurlijke gang van de seizoenen terugvinden in de prijs van de produkten, en ...veelal aan de smaak...
Tomaten bijvoorbeeld, zijn pas echte tomaten als ze zongerijpt zijn, hier in ons eigen regio, want echt rijpe tomaten kun je niet lang en niet ver vervoeren...
Ik droom er nu al van, een boterham met echte boter in de ene hand, en een lekkere vleestomaat met een snufje zout op in de ander hand...Heerlijk ! Daar kan geen één toespijs tegen op.

Tot morgen ?

Geen opmerkingen: