vrijdag, mei 12, 2006

Masjien kapot...

't wasmasjien is kapot, het water pompt niet meer weg, ze komen vandaag om het te herstellen. Toch gek, ze geven van het merk (Philips om het niet te noemen) twee jaar garantie, en na twee jaar en 5 maand valt het ding in panne ... Toeval ? Geloof ik allang niet meer in, want anders zat de wereld stikvol toevalligheden, heb jij al eens dinges stuk gehad tijdens de garantieperiode ? Ikke wel, één keer, maar die breuk viel dan niet binnen de garantie...Al de andere breuken vallen altijd na, en meestal kort na, de garantieperiode.
Ben je al eens in zo'n fabriek geweest ? Ze hebben allemaal een afdeling waar ze de masjientjes testen en hardhandig behandelen en overbelasten, zogezegd om te controleren of hun masjientjes voldoen aan het leven in een doorsnee-gezin...Bullshit, dikke zever, ze proberen daar alleen vast te stellen hoe sterk ze hun masjientjes moeten maken om netjes (kort) na de garantieperiode uiteen te vallen. Spreek maar eens met mensen die in zo'n afdeling werken, ze zoeken niet naar een manier om het masjien te versterken, neen, ze zoeken om het masjien zo licht mogelijk, zo complex mogelijk(kunnen er meer onderdelen stuk gaan) en zo ingewikkeld mogelijk (kun je er zelf niet meer aan herstellen) te maken, en ze testen zorgvuldig de levensduur vast van de onderdelen. Roulementen zijn niet meer is staal, neen, in een soortement nylon...Voor het lawaai...bullshit, om vlugger de pijp aan maarten te geven !

Als je ooit nog eens iets hebt dat stuk is, doe het eens open (veelal moet je het openbreken, want herstellen is niet meer voorzien) en kijk eens naar het materiaal waarmee die dingen gemaakt zijn.

Ook bekende merken schromen er niet voor om te foefelen. Ooit kocht een collaga van mij een zeer gerenommeerd merk van boormachine in de Makro. Een stevig ding, met een enorme reputatie. Na 13 maand was het ding stuk (juist buiten garantie). Hij besloot bij een gewone verdeler te gaan van dat merk, om het te laten herstellen. (Hij wist zogezegd niet vanwaar het kwam, hij kreeg het als een geschenk...) De man deed het boormachine open, en zei:"Ah, 't is er weer zo eentje van de Makro!". Mijn collega vroeg uitleg, en kreeg te horen dat het onmiddellijk te zien was aan het feit dat het motorblok slechts met drie vijzen i.p.v. de gebruikelijke 5 was vastgemaakt, en wees op nog verschillende onderdelen die duidelijk anders (lichter) waren dan normaal. En dan koop je vol vertrouwen een machine in "steraanbieding"...

Reken er op dat je een machine alleen koopt voor de duur van de garantieperiode, en al wat er bij komt is meegenomen...

Met dat alles zitten wij vandaag opgesloten, want we weten niet hoe laat die peet komt om ons masjien te herstellen (hoop ik)...

tot morgen ?

ps: de peet is juist gearriveerd, en 't zal wellicht minder erg zijn dan gevreesd...veel voor lezen en warm houden

Geen opmerkingen: