dinsdag, april 04, 2006

Geschiedenis ??

Van jongs af aan heb ik een interesse gehad voor geschiedenis. Het was dan ook één van mijn lievelingsvakken.
En toen ik -nog in het lager onderwijs- een leraar had, die geschiedenis niet bracht als een "dood" vak, maar wees op gevolgen en verbanden, dan was ik helemaal verkocht en verknocht.
Heel wat van mijn vele boeken zijn dan ook zuiver geschiedkundig, of gerelateerd aan geschiedenis. Ik verslond boeken over joden, zuid afrika, boeren, nederlanders, scheepvaart, ontdekkingsreizen...enz...enz...
Maar toch, hoe meer ik lees, hoe meer ik denk te kennen, hoe meer ik ook besef dat er geen enkele wetenschap zo erg wordt gemanipuleerd als juist geschiedenis en geschiedkundige "feiten"...

De eerste schok kreeg ik toen ik van het vrij (lees katholiek) onderwijs overstapte naar het officiëel (lees a-theistisch) onderwijs. Plots kreeg ik totaal andere beelden en inzichten over zaken die voor mij zo vertrouwd en nu plots zo vreemd waren.
Gelukkig hadden we een bijou van een leerkracht, professor De Bruycker, een heel lieve en sportieve dame. Toen ze mijn interesse (en mijn verbijstering) voelde, ging ze er dieper op in, legde uit waarom er verschillende inkijken waren op dezelfde historie, en probeerde om aan te leren hoe je uit de poespas toch een inzicht kon krijgen. Maar, alzo sprak De Bruycker, ook jou inzicht is gekleurd, gekleurd door jouw leefwereld, jouw overtuiging, steeds zal men neigen naar een eigen waarheid...

Het ging zo ver dat prof De Bruycker heel wat uurtjes les gaf, terwijl ze naast me, op het schrijfblad van mijn lessenaar zat, en één keer, toen de discussie zo hoog opliep, dat ze de tijd ruimschoots overschreed, voerde ze me met de wagen naar het station, opdat ik de trein alsnog zou halen...Toffe madam, waar ik nog altijd met veel dankbaarheid en veel sympathie aan terugdenk. Ze zal wellicht allang overleden zijn, ze was dan al redelijk oud (althans in de ogen van de teenager die ik toen was (???)...)

Deze aanloop geef ik niet zomaar, maar omdat ik juist weer begonnen ben aan een boek...een schokkend relaas over Leopold II en Congo Vrijstaat, en de moord (genocyde) op een tien miljoen zwartjes...waar u en ik, waar niemand van ons ooit iets van hoorde of las op school??

Wat leren wij eigenlijk ? Wie en vooral "HOE" zijn we ingekleurd door de machtdragers van dit kloteland ?

Herinner je je nog, hoeveel kompassie je had met de inwoners van de USSR, die in dat strakke communistische gareel gedwongen werden ???
...en voel jij nu ook plots dat Belgische juk zo zwaar wegen ?

Dan ben jij misschien, net als ik, aan 't ontwaken uit een heel boosaardige nachtmerrie...

Lig er niet van wakker, maar probeer wat alerter te zijn misschien ?

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: