vrijdag, maart 24, 2006

uniform

Uniform, één-vorm(ig)
Heeft een speciale kledij, gericht op de maatschappelijke functie zin, of is het onzin ?
Nemen wij de toga van de rechter. Ik neem dit als start, omdat ik er mee vertrouwd ben, ik was immers 25 jaar rechter-arbeider in de arbeidsrechtbank.
Ik herinner mij dat er ooit een aktie werd opgezet om de toga af te schaffen, omdat het teveel afstand creëerde...Het is nooit gelukt, omdat dezelfden die voor de afschaffing pleitten, wel de gala-toga wilden behouden, om te pronken op te-deums en dergelijke...
Mij liet het niet helemaal onverschillig, ik ben overtuigd dat de toga inderdaad een zekere afstand maakt, maar ook meteen een zekere eerbied voor Het Gerecht.
Ik kan dit illustreren met een voorbeeld, ooit kwam een buurman bij mij langs om te zeggen dat hij voor de arbeidsrechtbank moest komen, en dat hij gehoord had dat ik daar ook zetelde.
Wacht maar, manneke, ik zal u daar eens goed uitlachen... Het was een brave en bovenste beste buur, en ik wist dat hij alleen maar wou zeggen dat hij helemaal niet zag zitten dat zijn buur, die wel eens een pint met hem dronk, daar in toga zou prijken.
Toen echter de dag er was, durfde de brave man mij niet aankijken, was enorm onder de indruk van de sfeer van de rechtszaal. Je ziet, het schept afstand, maar ook eerbied. En ik denk dat dat de hoofdzaak is.
Nu echter stellen wij vast dat het uniform gedevalueerd wordt, ze noemen het aanpassen aan de moderne tijd, aan de mode, maar geef toe, een flik met een baseballpetje maakt heel wat minder indruk. Ook is er steeds minder verschil tussen een postbode en een agent.
En dan wil ik er nog niet eens op wijzen dat er wellicht niemand meer is die nog weet hoe een flik er nu eigenlijk uitziet...
Sinds de "fusie" tussen rijkswacht en politie, is men bezig om de uniformen aan te passen. Dit gebeurt echter tergend langzaam, ze krijgen nu eens een pet, dan weer een broek, dan een zomerhemd (met korte mouwen -vroeger ondenkbaar) dan weer de juiste sokken...
Het gevolg is dat agenten tegenkomt met zo'n baseballpetje, met de oude politiepet en met de oude rijkswachterspet... (Zaken die je ook al op de rommelmarkten ziet liggen)
Sommigen met een broek met een blauw streepje, anderen met een rood streepje, en de ongestreepten. (Broeken bedoel ik) Sommigen met een wit zomerhemd (met lange mouwen) anderen met een lichtblauw (met lange mouwen) en nog anderen met een lichtblauw kortmouwig exemplaar.Plastrons en zonder plastrons, ook de kentekens van officier of gewone man zijn er nu in alle modellen...
Als je tegengehouden wordt, weet jij dan, op het eerste gezicht of het wel echte flikken zijn? Of douanen ? of bedriegers die je auto willen carjacken ?
en, vind je ook niet dat met het wegvallen van de herkenbaarheid in een duidelijk en afstandsscheppend uniform ook een stukje van de eerbied wegvalt ?
Vroeger was de veldwachter Iemand in het dorp, nu zeggen ze "hij had ook maar een job moeten aanleren"...
Ik vind dat jammer. Ik vind dat democratie alleen kan bestaan als er een reglement van onderlinge eerbied voor elkaar bestaat. Deze reglementen moeten, ter vrijwaring van de democratie, geeerbiedigd worden...desnoods afgedwongen, door gezaghebbende personen...en gezag dat moet je uitstralen, een uniform straalt zoiets al vanzelf uit, het heeft dus belang !

Hoe drukker en groter de steden worden, hoe meer we "uitwassen" zien. Er moet meer blauw op straat komen (dat het nu toevallig de "blauwen" zijn zijn die dat zeggen...)
Nee, er moet meer eerbied komen, eerbied voor de evenmens, desnoods (en werkelijk alleen bij noodzaak) afgedwongen met meer gezag...Maar in eerste instantie met meer eerbied voor elkaar. Niet voor rang, niet voor stand, niet voor blank,niet voor zwart of rood of geel, niet voor dit of dat geloof, niet voor rijk of arm, maar gewoon, als mens voor de andere mens...

Moeilijk lijkt het niet hé ?

Waarom hebben er dan zovelen last mee ?

Tot morgen ?

Geen opmerkingen: