maandag, februari 27, 2006

Optie ?

Gek, in het boek dat ik aan het lezen ben (je weet wel over de "bevrijding"van Kuweit door de amerikanen) kreeg ik plots het idee dat er iets geks gebeurd was...
Met de ineenstorting van het oostblok, rezen er plots problemen voor de legers van de westerse landen...Zij hadden voortdurend een leger paraat om zich te kunnen verdedigen tegen het agressieve oostblok, veel manschappen, veel materieel, veel investeringen in hoogtechnologische ontwikkelingen van militair belang...en plots viel die behoefte weg.
De meeste europese landen opteerden voor een afbouw van het leger (bv geen verplichte diensttijd meer, maar overschakelen naar een kleiner beroepsleger) Maar toen dit nog niety genoeg bleek, en het idee van oorlog steeds minder dreigend werd, opteerden vele landen voor "vredesmissies", ja zelfs humanitaire hulp en dergelijke. Ook in dit kadert valt de uitlating van Van de Lanotte te zien, die het reeds kleine broepsleger in Belgi¨nog meer wil afbouwen naar een klein gespecialiseerd onderdeeltje van een "europees legergeheel"... Bullshit natuurlijk, want nog niet alle europese landen varen dezelfde koers in deze.

En dan zien we plots het licht (of de duisternis)

De verenigde staten van Amerika, kiezen resoluut voor een omschakeling van het defensief ingestelde leger naar de opbouw van een offensief leger. In eerste instantie noemden zij dit een veiligheidsleger, een zich wapenen tegen agressie die nog niet direct genoemd werd.

Maar dan bouw je een leger, dan investeer je voortdurend in wapens en technologie, dan moet je er wel iets mee doen, want dergelijke zaken zijn veelal niet om te turnen tot voorwerpen die ook als vredeswerktuig kunnen dienen.

Amerika zoekt dus vijanden, mogelijjke slagvelden... Niet zo simpel om dan het imago van vredestichter te houden.

Gelukkig was er dan de bezetting van Kuweit met bedreiging van de westelijke bevoorrading van brandstof, gelukkig was er dan het terrorisme, met een oefenterrein in Afghanistan...enz...enz..

Of ben ik verkeerd ?

Zijn Bush en Bin Laden meer dan zakenpartners (geweest ?)

Tot morgen, en slaap (?) wel !

Geen opmerkingen: